Annons ↓ Annons ↑

Paviljong påntyttföds

Residens Paviljongen, ett litterärt sommarresidens i det Gatenhielmska kulturreservatet, föds på nytt. Vi har pratat med Therese Ytter, arrangör för Textival och en av de som ligger bakom pånyttfödelsen av den gamla paviljongen!

Berätta, vad är det som händer i Paviljongen egentligen?
– Residens Paviljongen är ett nystartat litterärt sommarresidens beläget i det Gathenhielmska kulturreservatet vid Stigbergstorget i Göteborg. Under 1860-talet användes paviljongen som skrivarstuga av författaren Viktor Rydberg. Paviljongen tillhörde då det Bäckska huset som låg vid Jaegerdorfplatsen i Majorna. När huset revs 1936 räddades paviljongen och flyttades till sin nuvarande plats i reservatet. Och i juli och augusti öppnas paviljongen för första gången upp på nytt för litterär verksamhet. Den litterära aktören Textival har tillsammans med föreningen gamla Majgrabbar (i vars trädgård paviljongen står) bjudit in två författare och textbaserade konstnärer,  My Roman Fagerlind och Marie Raffn,  att arbeta och skriva i paviljongen utifrån reservatets omfattande arkivmaterial.

Hur kom projektet till?
–  I vintras flyttade jag in med vårt kontor för Textival i en stuga i reservatet från 1700-talet. När jag började läsa in mig på det Gathenhielmska kulturreservatet upptäckte jag paviljongen och sedan också dess litterära anknytning. Det visade sig att paviljongen i princip stod tom så jag kontaktade föreningen Gamla Majgrabbar som stod för kontraktet. Eftersom jag arbetar med litterära projekt så ville jag aktivera platsen så en skrivande plats igen. Föreningen gick igång på idén om att skapa ett litterärt sommarresidens så vi började rusta upp paviljongen och dra dit el.

Vad kan man förvänta sig om man går dit?
– Den 7 augusti samt den 2 september i samband med reservatets dag anordnar vi offentliga arrangemang i relation till residenset. Då visar vi upp huset Frigga där Textival har sitt säte, man får besöka arkivet där det finns berättelser och artefakter från platsen från 1700-talet och framåt och så får man besöka den Bäckska Paviljongen och lyssna till ett samtal med de första inbjuda författarna och konstnärerna om deras arbete med arkivmaterialet.

Vad kommer att hända där i höst och framöver?
– I höst kommer Textival med en ny programserie, Darlings, i vilken klassiska litterära texter från 1600-talet och framåt får möta samtida författare och läsare. Vi kommer att lyfta litterära pärlor och kanske ha ihjäl några litterära darlings. Platsen för detta kommer, om allt går bra, att vara i det Gathenhielmska huset mitt på Stigbergstorget. Och Residens Paviljongen dyker upp igen nästa sommar med nya inbjudna författare och däremellan Textival Litteraturfestival.