6 enkla sätt att tjäna extrapengar

Ekar det tomt i plånboken efter semestern? Eller är du med i en förening som har svårt att få ekonomin att gå runt? Det finns massor av sätt att enkelt få ett tillskott i kassan – men det gäller att vara kreativ. Här får du 6 tips på hur du relativt enkelt kan tjäna extrapengar, antingen till dig själv eller din förening.

Bli en ”Mystery Shopper”

Ett enkelt sätt att få en extrainkomst är att bli en så kallad ”Mystery shopper”. Jobbet är relativt enkelt – det enda du behöver göra är att gå till olika butiker/restauranger och utvärdera din upplevelse utifrån vissa kriterier. Exempelvis kan du bli ombedd att gå till en butik och ställa frågor om ett par olika produkter, och sedan rapportera hur du blev bemött.

Det finns ett flertal företag som arbetar med Mystery Shopping. Hos de flesta kan du enkelt komma igång genom att registrera dig på hemsidan och signa upp dig för de uppdrag som du vill utföra.

Sälj produkter och tjäna pengar till föreningen

För dig som vill tjäna pengar till föreningen finns mängder med företag som låter dig sälja olika typer av produkter och behålla en del av vinsten. Ett exempel är Delikatesskungen, som har kvalitetsprodukter som salami, cheddarost och chokladpraliner i sitt utbud.

Ett tips är att inte enbart gå runt och knacka dörr i närområdet, utan även hålla ögonen öppna för andra möjligheter. Kanske det finns någon festival eller temadag där ni kan sätta upp ett säljbord? Eller något företag som skulle kunna tänkas köpa produkterna till sina kunder eller anställda?

Utnyttja delningsekonomin

Under de senaste åren har delningsekonomin fullkomligt exploderat, vilket innebär att det finns massvis med sätt att enkelt tjäna extrapengar. Exempelvis kan du hyra ut ett rum i din bostad via AirBnb, eller prylar du har liggandes hemma via tjänster som Hygglo, Grannsaker eller Rentl.

Hjälp till med småjobb

Tack vare nya digitala lösningar är det idag superenkelt att hitta privatpersoner och företag nära dig som behöver hjälp med olika typer av tjänster.

För dig som är händig är Taskrunner ett tips – här hittar du småjobb som montering av möbler, flytthjälp och trädgårdssysslor. Ett annat exempel är Bonsai – en liknande tjänst som vänder sig främst till studenter.

Om du är djurvän kan det vara värt att kika in Happytail eller Dog Buddy, där du kan hitta hundägare som behöver hjälp med passning och rastning.

Sälj saker som du inte behöver

Gamla möbler, kläder som inte burits på flera år eller en dammig tv-spelskonsol. Nästan alla har saker där hemma som inte används. Istället för att de bara ligger och tar plats – sälj dem och få in lite extrapengar!

Att slänga upp en annons på Blocket eller Tradera tar inte mer än några minuter. Alternativt kan du bege dig till närmsta loppis.

Investera dina pengar

För dig som har lite pengar att lägga undan varje månad kan det vara en god idé att titta på olika investeringsalternativ. På banken får du oftast ingen ränta och inflationen gör att dina besparingar minskar i värde med tiden.

Indexfonder är passiva aktiefonder med relativt låg risk som blivit alltmer populär under de senaste åren. Var dock noga med att läsa på ordentligt och förstå riskerna innan du gör en investering.