Annons ↓ Annons ↑

Bar Centro firar årets Beaujolais Nouveau

På torsdag är det återigen dags att fira Beaujolais Nouveau-dagen på Bar Centro. Vi bad David Lundin att berätta lite mer om vinet, och om firandet.

Hej David! Vem är du och vad händer på Bar Centro på torsdag?
– Jag drev vinsidan av Bar Centro 2014–2016 och träffade då den underbara kocken Jonas Heimbrand, som nu är med mig för en liten återförening för att fira den senaste årgången från vår favoritregion: Beaujolais! Från klockan 17 blir det många flaskor och ett litet fat 2017, men även möjlighet att prova Nouveau från tidigare år, såväl som rustik mat från regionen. Det blir tredje gången för oss, stämningen brukar bli elektrisk!

Hur och när började det här firandet? Hur ser det ut i andra länder?
– Ursprungligen rör det sig om en slags byfest för att fira att vinbondens år är över, skörden har precis jäst klart och det är då första gången en får en smak av den nya årgången. Detta blåstes upp av regionens största producent och exporterades under 1980-talet till stora delar av världen som en marknadsföringsploj som en sorts vinets Oktoberfest. Då rörde det sig om usla viner i stor skala och det är detta som i många år gav Beaujolais ett dåligt rykte. Fenomenet glömdes bort men har de senaste åren fått ett uppsving i kvalité och popularitet, inte minst bland Paris naturvinsbarer.

”Ursprungligen rör det sig om en slags byfest för att fira att vinbondens år är över”

Skiljer sig Beaujolais Nouveau åt från år till år?
– Såsom alla viner varierar vinet från år till år. Överflödigt att säga är att det rör sig om lätta enkla viner för ett festsammanhang, till skillnad från annan ”bättre” Beaujolais som kan vara ett seriöst och komplext vin.

Vad ska jag äta till ett glas av det här vinet?
– Gott till mycket, men allra helst till vår paté eller bönsallad, eller bara luft, rätt upp-och-ned.

Förutom Beaujolais Nouveau, vilka viner borde vi testa i höst?
– Handlar ni på Systembolaget tycker jag ni ska uppmuntra att de tagit in flera fina slovener på ”tillfälliga sortimentet”-hyllorna, men jag vill framförallt uppmuntra alla att handla mer vin på internet. Billigt, lätt och snabbt. Prova till exempel petitescaves.com eller cavepurjus.com. Dela en låda med en kompis – ”the World’s your Oyster”!