Annons ↓ Annons ↑

Bryggeriet på Ringön växlar upp

Vega Bryggeri har sedan starten 2013 levererat hantverksöl till göteborgarna. Mitt i vintern släppte de en somrig lager, lika delar kaxigt som tokigt, så Djungeltrummans matredaktör tog vagnen till Ringön för att kolla vad de egentligen sysslar med där ute.

Bland lastbilar, plåtfasader och båtskrov i Ringöns industriområde ligger bryggeriet, som drivs av Claes Ljunggren och Kalle von Spreti och sedan i höstas bryggaren Otto Askild. När jag kliver över tröskeln står Otto och övervakar de stora ståltankarna. Det är bryggdag, förklarar Kalle och visar vägen till kontoret på andra våningen med utsikt över kranar, lagerlokaler och hamninloppet.

– Med Azalea Lager som vi släppte nu var det första gången vi lämnade Ringön, innan har det varit området runtomkring bryggeriet som namngett och format ölen. Etiketterna speglar det vi ser varje dag, utsikten från kontoret, områdena där vi bor – det är en del av oss, säger Kalle.

Det lokala är något de värnar om och är beroende av, Kalle och Claes skojar om att de håller på att återindustrialisera Hisingen. Men kan en öl bli helt lokalproducerad? Nej, säger de båda.

”Vi gör öl som alla ska kunna uppskatta och njuta av”

– Men du kan ta det som finns i närheten, flaskor från Småland, malt från Halmstad, vårt bryggverk är svetsat av en lokal hantverkare, stålet är från Sverige, och vi kör själva ut vår öl till kunder och systembolag. Vi försöker hela tiden göra något i produktionen bättre för att planeten ska hålla, så under 2017 kommer vi certifiera oss ekologiskt, berättar Kalle.

– Vissa veckor levererar vi öl till Systembolaget som buteljerats bara timmar tidigare och det är ganska häftigt. Du kan välja själv. En öl som är producerad på tre dagar i Tyskland, pressad genom ett filter och ner i en burk eller en som Otto stått och rört i och tagit hand om med kärlek i tre veckor. Den kanske kostar tio spänn mer, men om det är värt det? Ja, det tycker jag, säger Kalle.

För tillfället finns sex öl i sortimentet men under 2017 växlar det lilla bryggeriet upp, flyttar till större lokaler och siktar på att fördubbla produktionen.

– Vi gör öl som alla ska kunna uppskatta och njuta av, den röda tråden är att det ska vara balanserade öl med enkla och rena smaker, säger Claes.

BRYGGAREN TIPSAR:
Alla ölsorter fungerar bra att dricka som de är men Otto har en favoritkombination – Azalea Lager och en kanelbulle. För den som verkligen vill gå all in i Göteborgsromantiken är det istället fisk och en Gotenius Porter som gäller.

Texten publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #36