Annons ↓ Annons ↑

Dubbla film­festivaler i Göteborg

Varför göra en festival när man kan göra två? Så verkar Göteborg Film Festival ha tänkt – förutom den 40:e upplagan bjuder de imorgon fredag in till festival nummer 13, som på grund av vidskeplighet aldrig ägde rum.

 – Festivalen hoppade direkt från den tolfte till den 14:e festivalen på grund av vidskeplighet och att man ville fylla 15 så snart som möjligt. Så för att kunna fira 40 med gott samvete skapar vi nu filmfestivalen som aldrig blev av. Vi kommer visa filmer som aldrig blivit gjorda, på biografer som inte längre finns, säger filmfestivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg.

Under evenemanget bjuds det bland annat på tre ofilmade filmmanus, som väcks till liv med hjälp av skådespelare från Göteborgs stadsteater och spelas på numera nerlagda biografer i innerstaden. Det är inte alla som vet att där det nu säljs kläder och inredningsprylar kunde man tidigare se filmer på vita duken, i Cosmoramas, Victorias och Odeons salonger.

 – Ofta framstår filmerna som aldrig gjordes som de mest intressanta, eftersom man är fri att fantisera själv om hur fantastiska alla scener hade blivit. När en film spelas in så dör den lite, säger Jonas Holmberg.

Kvällen avslutas med invigningsfest på Yaki-Da med skrock som tema. Det blir mingel och dans till både livemusik och dj-akter. Dessutom ett panelsamtal om filmer som aldrig blev av, med Suzanne Osten, Fredrik Lusth och Jonas Holmberg.

Den 13:e Göteborg Film Festival görs i samarbete med Göteborgs stadsteater, Yaki-Da, NK Göteborg, Lagerhaus, Bengans och Weekday. Festival nummer 40 äger rum den 27 januari–6 februari.