Elcykel – det allt populärare alternativet

Vill du leva mer hållbart och miljövänligt, samtidigt som du får en behaglig vardagsmotion? Klart du vill! Läs mer om elcyklar och hur de kan hjälpa dig till en bättre vardag.

Många väljer att inte cykla till jobbet eftersom de inte har lust att komma fram genomsvettiga och behöva ställa sig i duschen. Men en elcykel löser problemet. Den har nämligen en elmotor som assisterar dig i din cykling och ger dig den där extra kraften som gör att du glider fram med en härlig känsla, istället för att kämpa och svettas.

Elmotorn hjälper dig med cyklingen så länge du trampar på pedalerna och när du slutar trampa så slår motorn av. Maxhastigheten för el-assisterad cykling är 25 km/h och om du kommer upp i mer än 25 km/h så slår motorn av och du får göra jobbet själv.

För inte särskilt längesen var försäljningen av elcyklar mest fokuserad mot personer över 60 år, men idag finns det en större och större efterfrågan från yngre åldersgrupper. År 2017 såldes totalt 67 500 elcyklar i Sverige och i år förväntas, enligt rapporter, siffran mer än fördubblas.

Allt fler elcyklar ersätter mopeder, kollektivtrafik, bilar och även vanliga pendlarcyklar, vilket är positivt både för hälsan och miljön. Du kan även transportera nödvändiga saker som dator, matsäck eller träningsutrustning på din elcykel utan att det blir för tungt.

Vilken typ av motor ska man välja?

Utbudet för dig som vill köpa elcykel är stort, och det kan vara bra att tänka till lite innan. Det finns tre typer av motorer att välja mellan när man ska köpa elcykel; framhjulsmotor, centrerad motor och bakhjulsmotor, och du bör välja motor efter var och hur du har tänkt använda cykeln.

Framhjulsmotor – En cykel med framhjulsmotor har helt enkelt en motor placerad i framhjulets nav. Fördelarna här är att cykeln i regel har stängt kedjeskydd och navväxlar, vilket kräver mindre underhåll. Cyklar med framhjulsmotor är inte riktigt lika kraftfulla som de andra, vilket leder till att de håller lite lägre pris, och lämpar sig bäst för vardagscykling på plan terräng.

Centrerad motor – På dessa cyklar är motorn placerad i cykelns vevparti. Detta gör att cykeln får en lägre tyngdpunkt, och du som cyklist får bättre balans. Den centrerade motorn ger mycket kraft och funkar i mer kuperad terräng. Du behöver inte heller tänka på motorn om du skulle behöva byta däck.

Bakhjulsmotor – Den som vill ha en sportigare modell väljer förmodligen en elcykel med bakhjulsmotor. Den är vanligtvis försedd med utvändiga växlar som ger dig fler alternativ, och bara ett halvt eller inget kedjeskydd alls. Dessa cyklar är idealiska för långa turer på både plan och kuperad terräng, men bra att tänka på är att den kräver mer underhåll av kedja och växlar.

 

Fördelarna med en elcykel är många, men här är några av de främsta:

  • Tack vare motorns assistans kan du cykla långa avstånd betydligt lättare
  • Du är mindre trött och svettig när du når din destination
  • Du fastnar inte i långa och tråkiga köer på väg till jobbet eller skolan
  • I rusningstid tar du dig smidigt fram och har inga problem att hitta någonstans att parkera
  • Du får vardagsmotion samtidigt som du värnar om miljön