Fabrick – ny restaurang i Almedal

Kvarteret bakom Lyckholms fabriker i Almedal har traditionellt sett varit en plats för skyskrapor, tegel, gamla verkstäder och Svenska Grammofonstudion. Nu finns här också en lunchrestaurang i en omgjord gammal fotostudio. Djungeltrummans matredaktör Sara Berndtsson tog sig ett snack med Axel Schiller och Gustaf Berggren Sörlin, två av krögarna bakom Fabrick.

Hur är det att öppna restaurang i Almedal?
–Vi fick bygga om allt från grunden, det var bara en stor lokal här innan som användes som fotostudio för båtar, berättar Axel Schiller och blickar ut över restaurangdelen. Det är ett blandat klientel här i området och vi tror att det bara kommer att växa! 

Foto: Sara Berndtsson

Köket är öppet med full insyn för gästerna – allt ryms i ett rum. Inredningen är enkel men den dova gröna färgen på väggarna ger en ombonad känsla i kontrast till de stilrena långborden och bänkarna lunchgästerna sitter vid. Det är högt i tak med stora fönster, som kan dras undan som en port, vilket gör industrikänslan påtaglig. Avsaknaden av fönsterbläck har gett blommorna en lite annorlunda placering, högt upp i ett hörn.

Och maten, vad får vi på tallriken här?
– Det viktigaste är att det är gott, näringsrikt och smakrikt. Vi jobbar med råvaror i säsong och lägger stor vikt på tillbehör och adderar gärna en extra proteinkälla för att kunna dra ner på köttet i rätterna, berättar Gustaf Berggren Sörlin.

Högrev och quinoa, fläsksida och kikärtor är exempel på kombinationer som varit uppe på menyn, som varierar från vecka till vecka.

Det finns alltid ett vegetariskt alternativ: här är det sparris, tomat och kikärtor.

För den som vill ge sig på en trerätters till lunch går en sådan beställning på runt tvåhundra kronor. Varje vecka finns det en ”innan lunch” och söt ”efter lunch” att lägga till. Många restauranger runt om i stan har Da Matteos kaffe, på Fabrick är det Koppi i koppen med bönor som rostas i Helsingborg.

Efter lunch, rostad havre, vanilj och maräng. Sött, syrligt och krispigt!

Vad händer i höst?
–Vingalleris verksamhet med provningar kommer att flytta ner hit i höst och i framtiden vill vi anlägga en park här utanför, berättar Axel Schiller.

Kaffe från Koppi och personalkläder i samarbete med Velour.

Gänget bakom Fabrick är Gustaf Berggren Sörlin, Fredrik Berthagen, Anton Ebel och Axel Schiller. Fabrick har öppet måndag–fredag 11.30-14.30. Aktuell meny hittar du här.