Annons ↓ Annons ↑

Festival del Mar om Festival del Mar 2018

Den 29 juni är det för sjunde året i rad dags för Festival del Mar. Men till skillnad från tidigare år blir årets upplaga på Dockyard Hotel på Nya Varvet i Göteborg. Vi har pratat med festivalarrangören Javier Umazabal.

Snart är det dags för Festival del Mar! Hur blir årets festival?
– Ja, årets upplägg bär lite nytt eftersom festivalen i och med flytten till Dockyard kommer att se lite annorlunda ut. Det blir samma sköna feeling och lika mycket kärlek till våra besökare, men med nytt och fräscht område öppnar vi upp för nya möjligheter både vad gäller scener och festivalhäng.

Vilka ser på på scenen i år?
– Festival del Mar har alltid velat ge utrymme till våra lokala band och artister, så även i år. Vi vill väldigt gärna hålla kvar vid att festivalen ska fortsätta vara en plats för lokala musiker. I år kommer bland annat Maple & Rye att spela, som med sin folkinspirerade indie-pop säljer slut på spelning efter spelning och har över en miljon lyssningar på Spotify. Även Hanna Järver som är inflyttad Göteborgare spelar. Ytterligare en lokal artist vi ser fram emot är Bror Gunnar Jansson, en multi-instrumentalist och enpersonsorkester som fått en mängd utmärkelser i internationella musiktidningar, men som ändå är en relativt okänd artist här hemma i Göteborg.

”Vi vill väldigt gärna hålla kvar vid att festivalen ska fortsätta vara en plats för lokala musiker”

Hur ska en bra festival vara tycker du?
– På en bra festival finns det variation mellan artisternas storlek, stora som små får det utrymme de förtjänar. Det är även viktigt med tillgänglighet för så många som möjligt, alla ska kunna ta sig till festivalen och ha råd med det. Framförallt ska det kännas underbart att bara vara där, en frizon där alla kan känna sig trygga och hemma.

Det blir samma sköna feeling och lika mycket kärlek till våra besökare”

Hur ser du på Göteborg som en festivalstad?
– De mindre aktörerna är viktiga just för att belysa och skapa utrymme för den mindre musikscenen. Det finns många engagemang i Göteborg som jobbar för att belysa mindre artister, vilket är bra. Vi är stolta över att vara en del av den utvecklingen.

Vilket är ditt bästa festivalminne?
– Det måste vara Jonas Lundqvist historiska spelning på Festival del Mar 2016 då dansbanan gick sönder av festivalstämning! Lilla Lovis fick avsluta dagen stående på en stol med publiken flera meter bort bakom kravallstaket. Euforin minskade inte för det, och det är det som är så fantastiskt med vår festival och våra besökare!

Psst! En del av line-upen hittar du här.