Annons ↓ Annons ↑

Gothenburg design festival – vill få dig att reflektera kring design

Den 7-13 oktober är det återigen dags för Gothenburg designfestival. Ta del av projektledaren Lars Fridéns tips och reflektioner inför festivalen. 

I år arrangeras Gothenburg Design Festival för den tredje gången, har festivalen gått den väg ni förväntat er? 
– Både och. Festivalen lever på många sätt sitt eget liv både på och utanför HDK och den föränderligheten är också en av de bakomliggande ambitionerna. Samtidigt är det fortfarande en ung satsning som kontinuerligt letar efter nya format, en mer stabil organisation och dagsaktuell inriktning för programmet. Vad gäller bredden på programmet och förhoppningen att använda festivalen som en trampolin för att testa och bygga starka och ömsesidiga samarbeten mellan universitet, bransch, människor och lokalsamhälle så har vi lyckats väl så här långt. 

Den 7-13 okt pågår Gothenburg design festival 2019, vad skulle ni säga kännetecknar årets designfestival? 
– Genom att erbjuda många och olika aktiviteter över hela Göteborg hoppas vi att årets festival ska kännas inbjudande, nyfiken, kunskapsdriven och inkluderande. Förhoppningsvis kommer göteborgare och andra besökare också så klart som inte vanligtvis reflekterar över sin relation till design, delta i någon eller några programpunkter, sida vid sida med experter.  

Hur gör sig Göteborg som designstad? 
– Blandningen av arvet från Göteborg som industri- och produktionsstad och de goda möjligheterna för praktiker inom konst och design att verka här skapar en fin symbios där både entreprenörer, konstnärer, akademi och designers kan dra nytta av varandras kompetenser och arbete. Röhsskas nyöppning och viljan till samarbete mellan de offentliga och ideella aktörer som är verksamma inom arkitektur, konst, mode, design och konsthantverk är andra krafter som just nu är påtagliga här. Om vi får önska så vill vi i framtiden se fler aktörer som med olika intressen och metoder jobbar undersökande och publikt med våra ämnen. 

Hållbarhetstemat känns genomgående för festivalen, hur tror ni att framtidens design kommer att präglas av hållbarhetstänket? 
– Att tänka hållbart är en självklarhet och ideologiska kritiska frågor om bland annat social hållbarhet, material- och energiåtgång, konsumtionsmönster, livscykelanalyser, resurseffektivisering och långsiktig samhällsutveckling är idag självklara inslag i alla designprocesser. Hur vi svarar upp mot de frågorna genom att utveckla och spetsa till våra designkompetenser och verktyg är den stora utmaningen för framtidens designers. 

– Festivalens hållbarhetsarbete handlar mycket om att i workshops, utställningar, möten och föreläsningar skapa förutsättningar för att tillsammans reflektera över relationen mellan hållbarhet och design. Både i de medverkandes egna beteende och värderingar och i större samhällsförändringar. 

Finns det några programpunkter ni är lite extra nöjda med? 
– Master- och kandidatutställningarna på Stadsbiblioteket och på HDK är alltid en höjdpunkt i festivalprogrammet. Så även i år. I utställningen på stadsbiblioteket kommer studenterna också ordna workshops, miniföreläsningar och installationer under hela utställningsperioden. Spana särskilt in det programmet. I år samarbetar vi tätt med Röhsska, vilket är fantastiskt roligt. Under hela veckan sker det saker på Röhsska, för både ung som gammal, både med utgångspunkt i den pågående utställningen Ocean plastics och i den konstnärliga forskning som bedriv på HDK. 

– Workshopen ”Growing (a table) together” arrangeras i Linnarhult och bjuder in alla som vill till att bygga ett bord tillsammans, för att sedan samtala och äta en måltid runt bordet. Projektet undersöker hur konstnärliga processer kan stärka relationen mellan människor från olika sociala grupper. Det är en programpunkt som känns lite extra spännande och ett samarbete som känns särskilt roligt att lyfta fram.