Hey Elbow

Efter att de släppt sitt debutalbum gav sig Hey Elbow ut på en sprakande världsturné. Tre år och en välbehövlig paus senare, är de nu tillbaka med ny musik. På fredag släpps äntligen deras andra skiva, C0C0C0.

Hej gänget! Vad har ni för er?
– Heeej! Just nu så förbereder vi vår releasefest på Inkonst i Malmö 14/3. Vi repar och planerar och bollar idéer in i det sista. Konserten  nu i Malmö är också startskottet för vår turné.

Berätta om er musik! Vad har ni för relation till musiken?
– Vår musik är slutprodukten av tiden vi spenderar tillsammans. Den blir till genom att vi ger oss in i olika ljudbilder och grottar oss där tills vi hittar något vi gillar och sen tar vi det vidare, från något ganska löst till mer fast. Det är grunden i hur vi gör musik och det sättet vi närmar oss musik färgar även den färdiga kompositionen när vi spelar live.  Musiken är liksom med oss från första stund i processen, så färdiga idéer går verkligen att härleda till tidpunkter då vi tillsammans spelat fram dem, vilket är kul och genererar fina minnen.

”Det fanns tidigt ett färgtema för oss löper genom musiken på den nya skivan”

 

På fredag släpper ni nytt album! Vad är historien bakom det?
– Vi spelade en massa i samband med vår första skiva och tog sedan en paus. Efter det så kom lusten tillbaka att göra musik. Vi hade några fina idéer och sågs i Stockholm och Malmö och sammanställde materialet. Det fanns tidigt ett färgtema för oss löper genom musiken på den nya skivan.

Är det bara jag som är på gott humör, eller låter det nya albumet lite gladare än det förra?
– Hoppas väl att det är lite av båda. Men det fanns en enorm glädje i studion, vi peppade varandra och kände stor delaktighet i hela inspelningsprocessen. Jon Bordon som spelade in och mixade var fantastisk, och ibland tittade hans kollega in och med enorm entusiasm berättade eller visade upp något. Bra energi, helt enkelt.

Och soundtrack-vänligt.. Vad händer till er musik?
– Havet blir till silver och alla orkar fortsätta.

Nu har ni spelat tillsammans i tre år och är inne på ert andra album. Om vi snackas igen om ytterligare tre år, vad har ni för er då?
– Vi gör och har gjort ny musik, mindre och större grejer med konsertformatet, blandar in andra konstformer, testar nya saker. Låt det så bli.

Till sist men förhoppningsvis inte minst: Ni spelar på Oceanen den 6 april, vad kan vi förvänta oss?
– Görgo kväll med ny musik. Vi gillar Oceanen och är övertygade att vi, tillsammans med publiken, kan göra det till en fin kväll.