Annons ↓ Annons ↑

Joshua Radin älskar Sverige

Joshua Radin älskar Sverige. Och Ellen DeGeneres älskar Joshua Radin. Den 22 oktober spelar han på Pustervik tillsammans med William Fitzsimmons och vi högg tag i honom inför det. 

Redan tidigt i karriären började Joshua Radin arbeta med svenska producenter och låtskrivare, till exempel Rami Yacoub (Britney Spears, One Direction, Nicki Minaj),Kristoffer Fogelmark, och Måns Lundberg (Håkan Hellström). Nyinspelningen av låten Belong, som han gjorde 2016 ihop med kompisen Måns Zelmerlöw, har över 7 miljoner streams i Sverige. Han har uppträtt på Allsång på Skansen två gånger, fått med låtar i ett gäng tv-serier, och är kompis med Zach Braff. Men finast av allt är kanske att han 2008 blev inbjuden att spela på Ellen DeGeneres bröllop då hon gifte sig med Portia De Rossi. Vi mailade honom!

Hej Joshua! Du har arbetat med svenska producenter tidigare och har spelat en hel del i Sverige. Hur känns det att komma tillbaka? Känns det som att du och Sverige har en connection?
– Ja jag har haft tur som har fått träffa så många fantastiska och kreativa svenskar de senaste tio åren. Stockholm är som ett andra hem för mig, Sverige är det land jag är gladast över att få spela i.

Du har spelat i Göteborg ett flertal gånger det senaste årtiondet. Har du några favoritminnen från staden och dina spelningar här?
– För mig är det alltid att få träffa mina svenska vänner. Och jag har några riktigt bra vänner i Göteborg, jag är redo för att fika.

Ditt senaste album, The Fall, släpptes i början av 2017 men du har sedan dess gett ut en cover av Louis Armstrongs What A Wonderful World. Vad var det med låten som lockade, och hur kom covern till?
– Jag har alltid älskat den låten, det är en sån klassiker. Jag hoppas bara att jag gjorde den rättvisa. Inget går upp mot originalet såklart.

Efter What A Wonderful World kom singeln A World To Explore. Vad kan du berätta om den?
– Den låten handlar om min kärlek till att resa och få nya erfarenheter världen över. Jag älskar att mitt jobb har blivit att träffa människor överallt, nå ut till dem och att försöka få dem att känna någonting.

Du supportas av William Fitzimmons på turnén. Ni har turnerat flitigt tillsammans tidigare och har spelat med varandra förut. Blir det roligare att turnera när man delar erfarenheterna med någon som man står både personligt och artistiskt nära?
– Helt klart. William är en kär vän och vi skrattar konstant när vi umgås. Det hjälper att jag dessutom älskar hans musik och känner mig lyckligt lottad att få höra den varje kväll.

Finns det någon chans att nu gör en duett tillsammans, som ni gjorde under er vårturné i USA?
– Jag tror att det kommer att hända. Men du behöver komma till spelningen för att kontrollera det själv…

Text: Austin Maloney

Läs mer: Joshua Radins oändliga kärlek till Sverige