Annons ↓ Annons ↑

Lisa Bjurwald

Lisa Bjurwald tog tidigt och med styrka avstånd från Bokmässan när de 2016 lät Nya Tider delta. Medan andra människor tassar på tå, med ena handen pekar fuck you och med andra handen skålar sitt plastglas bib-vin med nazisterna, råder det absolut ingen tvekan om var Lisa står.

– Efter att under så många år granskat extremhögern vet jag helt enkelt för mycket om de här rörelserna för att kunna se mellan fingrarna på deras närvaro. Jag kan inte först varna för deras våldsamhet och sedan stå och kränga böcker i samma rum som dem. Det är inte enbart av fina ideal jag bojkottar utan det skulle även underminera min yrkesmässiga trovärdighet, vilket vore katastrofalt som journalist och författare, säger Lisa.

Olika kulturutövare väljer att inte delta i mässan helt enkelt för att de på ett eller annat sätt är målet för extremhögerns hat och hot. De som ändå väljer att delta för fram argument som att det handlar om yttrandefrihet, att man ska ta debatten och att det är divafasoner att stanna hemma.

– Vi som är vana vid hot vet att det inte går att ta debatten med någon som vill att man ska dö, och det är otroligt naivt att tro det. Det finns en bild av att dessa människor enbart skulle vara unga och naiva män, men så är det inte. De är inte sällan vältaliga och högutbildade och risken är att du förlorar diskussionen om du väljer att resonera med dem. Det räcker inte att peka och säga ”du är rasist”, ja so what? Det är ett idiotiskt underskattande att tro att man ska kunna omvända dem.

”Självsäkerheten vi ser från extremhögern just nu är kopplat till att samhället inte sätter upp tillräckligt med motstånd”

Men Lisa menar också att diskussionen hakat upp sig på just nazisterna, när det egentligen är Bokmässan som bojkottas. Bokmässan är ett privatägt företag och deras mål är inte att värna om yttrandefrihet, det är att tjäna pengar.

– Om fler hade fokuserat på detta faktum tror jag att debatten hade hamnat på rätt köl. Självsäkerheten vi ser från extremhögern just nu är kopplat till att samhället inte sätter upp tillräckligt med motstånd. Vi som besökare har möjlighet att påverka Bokmässan, trots att de gömmer sig bakom luddiga juridiska regler de egentligen inte behöver följa.

I en tid då högerextremismen ständigt flyttar fram sina positioner är det viktigt att inte glömma bort att det vi tycker är acceptabelt idag för några år sedan hade var fullkomligt otänkbart. Detta menar Lisa är en direkt effekt av normaliseringen av rasistiska åsikter.

– Den organiserade rasismen är en ödesfråga för vår tid, inte bara i Sverige. Att vi med all den kunskap och erfarenhet vi har av dessa rörelser ens tvekar inför om vi ska mingla med nazister eller ej. Vi har en märklig tvekan över vad som är rätt och fel, när det borde vara självklart. Två andra ämnen jag jobbat med som journalist och författare är pedofili och sextrafficking, där råder det absolut inte samma tvekan.

Lisa Bjurwald boktipsar:
God dag kampsyster! Kvinnorna i extremhögern
Lisa Bjurwald & Maria Blomquist, Atlas 2009
Granskning av de i medierna, men inte inom rörelsen, osynliga högerextrema kvinnorna. Läs bland annat om en av Nya Tiders centralgestalter,

Den banala ondskan: Eichmann i Jerusalem
Hannah Arendt, 1963
Ovärderlig läsning för de som fortfarande tror att ondskan kommer med blinkande röda djävulshorn.

Hitler’s Willing Executioners: Ordinary Germans and the Holocaust
Daniel Goldhagen, 1996
Om vanliga människors ansvar och passivitet inför antidemokratiska hot.