Annons ↓ Annons ↑

Månadens boktips: Gå genom väggar

Marina Abramović är den internationellt erkända och omtalade performancekonstnären som slog igenom med verket The Artist Is Present på Museum Of Modern Art (New York, 2010). I hennes memoarer Gå genom väggar (2017) får läsaren följa Abramović  från den hårda uppväxten i det forna Jugoslavien, till kärleksrelationen med konstnärskollegan Ulay och genom förluster och skapandeprocesser.

”Livet, hur vi än väljer att leva det, lever oss”

Det genomgående temat är Abramovićs resonemang kring vad en konstnär är och vad konst kan vara. För henne är konsten ingen isolerad, helig företeelse som bör separeras från ens person. För om man inte är passionerad inför sitt liv kan man inte vara passionerad inför sitt konstutövande, menar hon. Denna övertygelse speglas i hennes intima, smärtsamt krävande och stundtals våldsamma verk, där hon inte bara utforskar sina största rädslor, utan även sina mentala och fysiska gränsdragningar.

Att leva och skapa handlar om vikten av fullkomlig hängivelse och att vara mottaglig för kontrollförlust och misslyckanden. Livet, hur vi än väljer att leva det, lever oss.

Marina Abramovićs Gå genom väggar (2017) är utgiven på Brombergs förlag, i översättning av Linda Skugge. Recensionen publicerades först i Djungeltrumman #41.