Annons ↓ Annons ↑

Månadens boktips: So sad today

Melissa Broder är poet, baserad i Los Angeles, skribent för Lena Dunhams Lennyletter och personen bakom Twittersuccén @sosadtoday, som från början var ett anonymt konto med fokus på ångest och depression och som fick över 450 000 följare.

2015 trädde Broder fram som personen bakom kontot och blev regelbunden skribent för Vice Magazine. Några av dessa essäer finns nu publicerade i samlingen So Sad Today: memoarliknande och personliga bekännelser som rör sig i samma raka och fula landskap som Dunham, men mörkare och med fler udda fetischer och explicita detaljer. Det är rått, roligt och relaterbart om allt från botox och nikotintuggummin, till hur det är att leva med en elak kommitté i huvudet. Finns det någonting som fungerar, frågar sig Broder och testar kristaller, droger, alkohol och sex. Ingenting fungerar.

”Essäerna skapar på så sätt en slags allmängiltig gemenskap: vi är alla galna här”

Hur lär sig Broder att leva med sin ångest? Genom att tillåta sig själv att känna efter hur sorgligt allting är. Broder erkänner skammen och genansen inför sin egen existens, och förmedlar samtidigt känslan av att det är okej att inte vara normal. På det sättet öppnar hon upp för en befriande skamlöshet och en sårbarhet bakom de eleganta formuleringarna. En acceptans för vad som ryms i en människa och som inte kan reduceras till en diagnos eller en enkel förklaring. Som att det finns en gränslös längtan efter att dra allt till bristningsgränsen och som försvårar förmågan att vara funktionell, balanserad och lagom. Essäerna skapar på så sätt en slags allmängiltig gemenskap: vi är alla galna här.

So Sad Today (2017) är översatt till svenska av Jenny Högström och utgiven på förlaget Daidalos.