#Medsystrar på Gustaf Adolfs torg

På söndag fylls Gustaf Adolfs torg av talare, fackeltåg och #Medsystrar. Bakom manifestationen står studenten Angelica Norén och Stina Svensson från Feministiskt initiativ.

Angelica och Stina, hej! #Medsystrar, vad står de för?
A: – Medsystrar är tagit ur betydelsen ifrån ordet syskonskap och tillhörighet. Just nu väljer vi att, inför den här manifestationen fokusera på de personer som anser sig vara kvinnor eller icke-binära, där av namnet medsystrar. Medsystrar har också innebörden att vi alla är värdefulla oavsett bakgrund, klass, kön, etnicitet, ålder, funktionalitet eller privilegier skall ha samma rättigheter oavsett.

Varför behövs en manifestation?
A:– Rättsväsendet och polisen har fortfarande många fördomar och okunskap när det kommer till sexuella övergrepp. Vi vill visa med manifestationen att vi står tillsammans med alla dom vittnesmål som går under #utanskyddsnät och #metoo. Vi kräver bättre utbildning om sexualbrottsfall och att dessa brott prioriteras av polisen så att bevisning kan säkras. Samtyckslagen som förhoppningsvis träder kraft första juli 2018 har regeringen sagt ja till, så vi anser att även rättsväsendet redan nu borde förbereda sig för det.

Vad fick er att ta initiativet?
A: – Efter jag läste om fallet i Fittja brast mitt hjärta. Jag såg andra städer anordna demonstrationer och manifestationer men kunde inte hitta någon i Göteborg. Någon bör ju göra något! – Då kom jag på att jag är ju någon, och att jag kan i alla fall försöka göra något. Jag kontaktade Fi Göteborg och frågan om de var intresserade att samarbeta med mig, vilket jag är så tacksam för att de ville göra!

S: – När Angelica hörde av sig till mig, var det självklart för oss att vi skulle göra manifestationen tillsammans. Alla berättelser i #metoo tydliggör det som vi feminister berättat om i decennier; att vi lever i ett patriarkalt samhälle och att det skapar strukturella problem i alla våra relationer, från de mest intima och ut i de samhälleliga.

”Vi är värdefulla och det är på tiden att rättsväsendet handlar efter det.”

Vad är det egentligen som händer på Gustav Adolfs Torg på söndag?
A: – Det är en fredlig samlingsplats för alla människor som känner samma frustration och sorg över hur rättssystemet fungerar. Vi kommer ha en scen med talare som pratar om olika viktiga ämnen, Frej Haar: SM-vinnare i poetry slam (2017), Denise Cresso-Nydén: utbildare om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning, Lotten Sunna (En av initiativtagare till #utanskyddsnät) och givetvis massa mer! Det kommer också vara ett metoo-fackeltåg som startar klockan 15 efter vår manifestation som går ifrån Gustav Adolfs Torg till Götaplatsen!

 

Vad hoppas ni händer här näst?
A: – Jag hoppas på att vår manifestation upplyser ett tillväga gångsätt att jobba fram en lösning kring de vittnesmål som speciellt har kommit fram genom metoo-rörelsen och #utanskyddsnät, i andra ord: 
att kvinnors rättssäkerhet förbättras. Vi är värdefulla och det är på tiden att rättsväsendet handlar efter det. Min drivkraft kommer ifrån motsättningar man har varit med om i sitt liv. Det är en dröm för mig att en dag få leva mitt liv utan att behöva anpassa mig efter våra strukturer i samhället.

S: – Feministiskt Initiativ bildades just ur behovet av att förändra det patriarkala samhällets strukturer. Vi såg att den klassiska höger-vänster-skalan i politiken inte förmådde att synliggöra alla de maktstrukturer som både begränsar människors individuella rättigheter och samtidigt hindrar en samhälleligt hållbar utveckling. Vårt mål var, då som nu, ett öppet, jämställt och jämlikt samhälle, fritt från alla former av diskriminering.”

Om jag inte kan närvara på söndag, finns det något annat jag kan göra?
A: – Ja! Skriv under i namninsamlingen av ’mitt skifte’ till svenska rättsväsendet och regeringen angående krav på bättre polisutredningar så att det inte blir som de omtalade fallet i Fittja.

Mer info om manifestationen hittar du här.