Annons ↓ Annons ↑

Musselbaren lagar klimatsmart festivalmat

I helgen gick tvådagarsfestivalen Uddevalla Solid Sound av stapeln för sjätte året i rad, en familjevänlig historia där biljettpriserna och ljudnivåerna var ungefär lika låga.

På scen stod bland annat Oskar Linnros, Johnossi och Icona Pop, varvat med nya stjärnskott från Göteborgs musikhimmel som Mira Aasma, Sara Klang och Parham. Djungeltrummans matredaktör Sara Berndtsson åkte dit lite för att lyssna på musiken, men allra mest för maten, eftersom det fanns en grej som utmärkte sig lite extra – musslorna.

En festival vid havet en solig dag är ungefär allt en kan önska sig, men att kunna lyssna på musik och äta klimatsmarta saker ur havet samtidigt gör det lite för bra för att vara sant. Uddevalla Solid Sound har tillsammans med Musselbaren skapat möjligheten att äta riktigt närodlat under årets upplaga av festivalen. För 200 kr fick hungriga festivalbesökare tillgång till ett upphöjt serveringsområde precis framför stora scenen och fri tillgång till vitvinskokta musslor med chili och vitlök och, såklart, bröd och aioli.

– Musslorna är skördade på en odling bara nån mil härifrån utanför Tjörn, berättar Janne Bark som driver Musselbaren i Ljungskile och på Smögen där de vanligtvis serverar musslor och annat från havet.

Foto: Sara Berndtsson

Detta är första gången de flyttar ut restaurangen till festivalen och det förväntades gå åt närmare ett ton musslor. Totalt 16 kockar tillredde de vinkokta musslorna i gigantiska pannor över gasol. De mer eller mindre dansade runt i sina välstrukna kockjackor och langade upp tallrikar på löpande band.

– De är inte kockar till vardags utan har blivit upplärda inför denna helgen, alla ställer upp ideellt och överskottet går tillbaka till festivalen, fortsätter Janne Bark, som hoppas att Musselbaren blir ett återkommande inslag.

Klimatsmart mat är det flera musikfestivaler som profilerar sig med, inte minst Way Out West där eko och vegetariskt står i fokus. Men att ta det lokalproducerade på allvar är det få som lyckas med, så förhoppningsvis var Uddevalla Solid Sound och Musselbaren startskottet på en lite mer närodlad festivalsommar.