Annons ↓ Annons ↑

Nadia Nair släpper nytt

Hon har tidigare skrivit för artister som Soleima, Skip Marley och Steve Angello. Idag släpper göteborgaren Nadia Nair nya singeln K – och fredagen till ära pratas det givetvis musik men också utanförskap, extrovert energi och Göteborgs musikscen.

Hallå Nadia! Hur är läget med dig?
– Det är fint med mig! Säkert mycket på grund av det här sinnessjukt fina vädret, som man verkar få ett slags glow av.

Idag släpper du din nya singel K, berätta om den!
– Yes, det blir första singeln från mig i år. Jag hade blessingen att skriva min favoritlåt för ett tag sedan och även äran att få göra det med en vän. Jag har skrivit mycket sen dess men inga fioler har låtit bättre, så den fick behålla favoritplatsen och släppas. 

Vad inspireras du av när du skapar musik?
– Först och främst inspireras jag av alla intryck livet ger mig. Det har alltid varit det som fört pennan till pappret, men det är först på senare tid jag har insett vikten av min historia, vart jag står just nu och omständigheterna som har lett hit. Jag har några få nära vänner och familjemedlemmar som lyckas få mig att öppna ögonen för mig själv, och som checkar mig då och då när jag är för uppe i mina känslor. Tiden förändrar ju allt och förra plattan handlade mycket om eskapism och mer introvert energi. Just nu är det en extrovert energi som vill få utrymme i det jag skapar. Det som känns ärligt i stunden brukar jag lita på, och det är först nu som jag orkar fly hetsen en stund för att möta min ensamhet som har svaren och reflektionerna. Jag blir förvånad varje gång hur jag kan få så mycket tillbaka av ingenting. Det har jag passat på att använda mig av när jag skapar.

”Det som känns ärligt i stunden brukar jag lita på”

Hur är det att släppa egen musik, till skillnad från att skriva till andra?
– Det är mycket mer press. Mycket mer perfektion och kompromisslöshet.

Hur är Göteborgs musikscen tycker du? Finns det något det behövs mer eller mindre av?
– Jag älskar Göteborgs musikscen. Jag kommer själv från den bandvärlden som för mig är väldigt nostalgisk och det som många associerar med Göteborg, vilket jag absolut tycker att staden lever upp till. Det var här jag fick låta de organiska rötterna i min musik utvecklas och fästa sig, så vart jag än reser i världen med min musik tänker jag alltid tillbaka på Göteborg och musikscenens inverkan på mig med kärlek.

Hur menar du då?
– Jag har väl ofta känt att jag saknar mångfald men inte kunnat sätta ord på det, eller kanske ignorerat känslan under min uppväxt. När det inte finns mycket representation för en i den kommersiella musikvärlden är det svårt att känna sig inkluderad och veta vad man ska se upp till och identifiera sig med. Så det blev riktigt viktigt för mig att hitta en egen plats snabbt för att undvika stämpeln. Tidigt. Därför tror jag att jag alltid har sökt mig till att skapa egna genrer och blanda hejvilt, och på så sätt blivit beskriven som väldigt ”left” eller ”udda”. Det är så fint när man ser att det ändras idag, det finns fler att identifiera med och känna sig ensam med och också inte ensam med. Kanske är det delvis tack vare alla sociala medier, men hur som helst känns det som att jag är med om en revolutionerande tid både utanför och innanför musiken som jag nog länge drömt om – men inte alltid varit supermedveten om.

”Idag är jag inte lika ursäktande när jag tar plats med min musik”
Har du något exempel på det?
– Ja, mycket handlar om att själv-älska och jag är all for it. Jag känner mig friare idag för det känns som att jag alltid har stått på mig även fast jag har känt mig väldigt ensam ibland. Och det har gett mig mycket. Jag var rätt badass förr, men idag är jag inte lika ursäktande när jag tar plats med min musik. Det applicerar jag på mycket i livet.
I sommar spelar du på Stay Out West (på hemmaplan dessutom) hur kommer spelningen bli? 
– Om jag ändå visste ! Förhoppningsvis mer nya låtar än gamla, eller ja, det kommer det att bli. Jag har inte spelat på hemmaplan på länge, så det är alltid något nostalgiskt med det.
Vilket är favorithaket i Göteborg
– Jag går inte ut så mycket, men när det väl händer är det alltid margaritas och tacos inblandat. Tanken av att dela det med mina nära och kära, och gärna till favoritmusik. Så jag skulle väl säga Tacos & Tequila. Och så kanske nått gott vin på Tvinky. På tisdagar kan det bli jazzjammen på Nefertiti.
Vad gör du en ledig helg?

– Jag lagar jävligt mycket mat och lyssnar på jävligt mycket musik. Samtidigt. Sen bjuder jag vännerna på det.

Har du någon mer musik på gång?
– Absolut. Jag har nog aldrig skrivit såhär mycket som jag har gjort det här och förra året, vilket jag inte trodde jag skulle göra heller, för jag var ganska oinspirerad och trött där ett tag, men jag lät liksom dörrarna öppnas en i taget och hade ingen direkt plan så jag bara körde på. Folk frågar ofta vad nästa steg eller mål är för mig men jag gillar att bara låta det flyta, och just därför har jag svårt att planera släpp, album och att göra planer överlag. Så saker och ting sker ofta i stunden när jag har driv eller känsla och så tar jag god tid på mig. jag tänker att det mesta oftast är temporärt ändå, för vi är ju inte direkt statiska varelser…

Vad drömmer du om i framtiden?
– Det får vi se när framtiden kommer!