Annons ↓ Annons ↑

Nadja Itäsaari släpper musikvideo

Göteborgsartisten Nadja Itäsaari släppte nyligen singeln Talking to Trees, och nu har hon även släppt en musikvideo till låten! Vi har pratat om videosläppet, inspiration och framtid.

Hej Nadja! Berätta om låten Talking to Trees som du släppte i mars!
Talking to Trees är första singeln från mitt kommande album Oak Trust. Låten kom ur en period där jag kände att jag behövde dra mig tillbaka till naturen för att finna stöd och någon som lyssnar. Den perioden hjälpte mig att lyssna inåt då jag använde mig av skogen som en sorts kyrka där jag kunde ”bikta” mig och nå ett inre lugn. Själva singeln och skivan är inspelad på Spinroad Recording Studios i Lindome, producerad av mig och den välrenommerade producenten Pedro Ferreira. Jag hade länge en vision om att skapa ett naturligt sound som reflekterade den känsla som jag i tidsperioden då jag skrev låtarna fann i mig. Spinroad har allt från modern till gammal teknik (i detta fallet mikrofoner) som kan förstärka och ta fram ett ärligt sound.

Vad handlar låten om?
– Den handlar om att arbeta med att känna kärlek, tillit och respekt till sig själv oavsett vart man kommer ifrån. Ibland kan samtal med träd i min mening hjälpa en att känna att det finns någon som lyssnar när man inte längre orkar samtala med en person, eller när man känner att ingen längre orkar lyssna.

Nu har du även gjort en musikvideo till låten, hur blev det så?
– Idag är det svårt att göra en skiva och släppa den direkt på grund av att album är en utdöende konstform, då de flesta släpper låtar eller singlar. Därför vill jag att alla som lyssnar på olika sätt skall få sitt, men delvis också på grund av att jag vill skapa i olika konstformer, och film är en av dem. Jag har länge haft en ide om att bjuda in och spela med olika människor till mitt soloprojekt, men enbart inom musikfältet räcker inte för mig. Så när jag träffade performance-dansaren Moa Westerlund som går i samma klass som mig på Kulturverkstan blev jag inspirerad till att bredda mitt förråd med flera konstformer inkluderade. Därför kom vi båda fram till att det vore spännande att göra någonting tillsammans där musik och dans/performancekonst fick mötas. Resultatet är den här videon.

Har du någon speciellt budskap med videon?
– Jag ville skapa en metafor istället för att skriva folk på näsan. Först när jag lyssnade på låten dök galopperande hästar upp i mina tankar (lite som en film), och det kändes givande att låta Moa som är danskonstnär gestalta låten med dessa inre bilder genom rörelseimprovisationer. Det som blev slutresultatet som Rakan Aksoy filmade blev en metafor för en kamp mellan människan och det inre djuret. Sedan ville jag och Moa som kvinnor även ta tillbaka kraften som finns i kroppens poesi och tillåtas få lov att vara i den.

Till skillnad från att enbart göra musik – hur är det att skapa en video till sin musik?
– För mig är det inte en så stor skillnad då jag ser saker i bilder även när jag skapar musik. Det är ett privilegium att kunna se sina inre bilder bli till verklighet. Men det som är intressant i alla skapandeprocesser är att de är organiska och förändras över tid. Tillåtelse, utrymme och tid är de viktigaste komponenterna för mig i mitt skapande.

Förändrar videon musikens innebörd tycker du?
– Det jag överlag kan tycka med videos är att de lätt riskerar att bli lite för tydliga och skriva folk på näsan, medan att bara höra låten skapar individuella bildlandskap hos lyssnarna. Därför var det också viktigt för mig att inte själv figurera i videon, då jag uppskattar att tolkningsutrymmet får vara fritt. Därav skapade jag istället en metafor.

Och hur känns det att ha släppt videon?
– Jag är jättenyfiken på vad den kan skapa för dialog mellan människor. Jag hoppas innerligt att folk kommer att känna sig fria att tolka den fritt. Jag vill tillåta inre och yttre dialog.

Hur ser det ut framöver – kommer du spela i Göteborg något?
– I sommar har jag i nuläget enbart bokat spelningar på andra orter. Men själva skivsläppet beräknar jag till hösten. I sommar hoppas jag på att dels bli klar med skivlayouten till min skivbok som jag skall släppa till hösten och ge mig själv tid att tydliggöra hur och vart jag skall ha min release, då jag gör allt själv – producerar, skriver, arrangerar med mera.