Annons ↓ Annons ↑

Nu öppnar Göteborgs första folköls-butik

Göteborg ska bli med folkölsbutik! Jajaja du vet. Men nu är datumet spikat, bryggerier bokade och upplägget klart. Vi har snackat med Johan Lindberg som ligger bakom butiken.

Hej Johan! Berätta om Fölk!
–Idén till Fölk kom för ungefär ett år sedan. Bra bottleshops är vanligt i många andra länder utan monopol, sköna butiker till bredden fyllda med hantverksöl. Vår inspiration kommer framförallt från London, Berlin och Köpenhamn. Jag som driver butiken heter Johan Lindberg och till min hjälp har jag min flickvän Nina Friman som är ansvarig för det visuella och den externa kommunikationen.

Hur kom ni på tanken att starta en Fölköls-butik?
–I Stockholm har det sedan några år tillbaka funnits flera folkölsbutiker. Göteborg är Sveriges ölhuvudstad, men något bra ställe för folköl finns inte. Så vi tänkte helt enkelt att vi får öppna ett själva. I grunden är är Fölk en folkölsbutik och vi kommer att sälja hantverksöl från mikrobryggerier där alkoholhalten är 0–3,5%. Det är viktigt för oss är att både ölen och det övriga sortimentet är hantverksmässigt tillverkat, så långt det är möjligt vill vi värna om det lokala och småskaliga. I butiken kommer det också att, både säljas och serveras delikatesser som på ett eller annat sätt passar till ölen. Allt med en ambition om att öppna upp ölscenen och bidra till att fler upptäcker hantverksöl.

”Det ska vara en levande butiksmiljö för alla, såväl nyfikna som inbitna öldrickare”

Kommer det enbart vara butik eller också en plats för häng?
– Eftersom öl är en social aktivitet så kommer vi också att ha servering, tänk Fölk som en levande butiksmiljö! Man kommer att kunna slå sig ner med en öl och man kommer att kunna beställa in chark, ost och annat som vi tycker passar till öl. Så vi hoppas absolut på gött bli häng i butiken! Sen finns det ju också bra utsiktsplatser på Kungshöjd – perfekt läge för att köpa med sig ett gäng kalla folkisar.

Och rent praktiskt, när öppnar ni, vilka är välkomna och var hittar vi er?
– Butiken kommer att ligga på Kungshöjd och ha öppet tisdag-lördag och på kvällstid kommer det att hållas events. Vi kommer till exempel att hålla i provningar, både på egen hand och tillsammans med bryggerier, och kombinerade events med andra verksamheter. Det ska vara en levande butiksmiljö för alla, såväl nyfikna som inbitna öldrickare. Öppningen kommer att vara lördagen 9 juni och då kommer vi att ha besök av tre bryggerier som tillsammans tar med sig fem öl att servera från fat. Det är Morgondagens Bryggeri, Spike Brewery och Odd Island Brewing. Utöver det så kommer butiken också att vara fullproppad med burkar och flaskor!