Nya restauranger i Göteborg

Just nu poppar det upp spännande matställen lite överallt i Göteborg. Vi har listat restaurangerna som nyligen har slagit upp dörrarna i stan.

Brewers Beer Bar Magasinsgatan
Magasinsgatan 3
Att pizza och plötsligt blivit en nationalrätt, och dessutom en fint klassad sådan. Det kunde du inte ana medan du sanerade dina fettiga handflator med käften, efter att ha glufsat i sig resterna av gårdagens Calzone över diskbänken. Tji fick du, och alla andra, som nu köar med samma åtrå i blicken fem år senare till öppningen på Magasinsgatan. Från skinkbitar i slasken till lördagslyx, bara sådär!
Öppettider: tis-tors 16-01, fre 15-01, lör 13-01

Omnipollo Gbg
Plantagegatan 3
Take over hit och take over dit, jo vars, det rör sig del vetgiriga analytiker i förorterna, men att någon av dessa fisförnäma hantverksbryggare skulle take over en hel lokal, nä det är bara för mycket. Tills nu, när några framfusiga Stockholmare såklart tränger sig före och snor åt sig hörnlokalen på Plantagegatan. På Omnipollo Gbg serveras hela bryggerikollektionen till brittiskt käk, och det är så jävla välkomponerat att man skäms. Över sin kantiga låda och torftiga fantasi. Det är väl klart att du ska dricka Cleo Lobster roll IPA till din lobster roll?
Öppettider: alla dagar 15-01

Wine Mechanics
Lilla Waterloogatan 10,
I ett gammalt Slakthus i Gamlestan har två grabbar dragit igång ett vineri. Lika delar vansinnigt som lockande, visst? Hos vinmekanikerna äter du middag medan nypressade druvor lagras i tankarna bredvid och du tvingar i dig ett gäng ostron för att du kan och inte alls vill och gör sånt som sig bör när en är äter trerätters i ett slakthus mellan grävskopor, motorvägar och kullager.
Öppettider: varje dag 12-sent.

Unity Jazz
Kyrkogatan 13
Säga vad man vill om folket bakom Champagnebaren (och vad skulle man säga?) – men mat kan de. De har även en förbaskat idyllisk innergård. När samma gäng nu startar jazzklubb i Kaleis gamla lokaler  är det upplagt för rökiga kvällar med torr sprit, tuff kärlek och gött barkäk.
Öppettider: tors-lör 18-01.

Bang Matbar
Bangatan 22
Längs Bangatan ligger flera sådana, hål i väggen, att besöka, beundra och dra sitt lille strå i stacken för att lyckas bevara. Pizzerian, fruktståndet och så Bang Matbar. Hit går du för att äta falukorv och ostron. Eller våfflor med lufttorkad karré. Vidrigt! tänker du, men blir med ens okontrollerbart nyfiken eftersom det i själva verket lika väl skulle kunna visa sig gudalika smakupplevelser. Din polare bestämmer sig för att följa med, men bara på en öl. Okej säger du och ni båda slutar ändå upp med saltvatten droppandes från mungipan och löjrom under naglarna.
Öppettider: ons, tors 17-22, fre 17-23, lör 14-23, sön 14-20

Wurst
Djupedalsgatan 2
Länge var Korven som måltid sorgligt förbisedd. Korv betraktades som ett nödvändigt ont när inga andra måltidsalternativ fanns tillgängliga. Men så: de senaste åren har den avlånga köttrullen åtnjutit en självlysande renässans. Och Wurst, som slår upp i Hos Pelles gamla lokaler, planerar att ta korv på största möjliga allvar. Inspiration ska hämtas från wurstens, kålens och Heavy Metal-fotbollens moderland – Tyskland. Förvänta er också ett brett ölutbud. Weltklasse!
Öppettider: ons-tors 17–sent, fre 17–01, lör 13-01, sön 13-22.

Bonito
Erik Dahlbergsgatan 3
Inom Göteborgs restaurangvärld gäller en naturlag över alla andra: det Emma Kolback rör vid förvandlas till något gott. Nu startar den Göteborgsbaserade kökschefen restaurangen Bonito, som tillsammans med nattklubben Hoki moki kommer att husera i Jazzhusets gamla lokaler. Maten kommer att hämta element från den japanska izakayan, ett slags tapas- eller bistrobar, och inrikta sig på sushi och sashimi.
Öppettider: tis-lör 17–sent.

The Elephant
Linnégatan 68
En indisk restaurang startar bara den modige entreprenören – ganska ofta går det åt helvete. The Elephant har däremot lyckats träffa rätt. Traditionella rätter, bra råvaror, lagom stort utbud. I teorin kan det här låta som en väldigt enkel formel, simpel rent av; men den sortens balans mellan tungt och lätt kräver år av erfarenhet för att hitta.
Öppettider: mån-sön 11-22.

MIM (More is More)
Herkulesgatan 40
Ida och Stefan Wittrock, ägarna bakom restaurangen MIM, har hittat fram till en central sanning om mat: allt behöver inte vara nyttigt. På More is More serveras allt från amerikanska hotdogs till franska pizzor och utbudet är helveganskt. Ta med dina skeptiska päron, din rasistiska farbror, dina kanelbulle-konservativa morföräldrar – de lär konvertera till veganismen snabbare än Dennis Lyxzén hinner säga ”straight edge”.
Öppettider: tis–lör 17–23.

BOV (Bröd och Ved)
Gibraltargatan 20
Grabbarna bakom BOV använder en olivolja för typ 40 euro när de ska baka till sina redan omsusade pizzor. Bara det säger en del om ambitionsnivån; missta för guds skull inte detta för en vanlig pizzeria med vetedegsbottnar i studsmatte-material och månblek isbergssallad. BOV, inhyst i en liten källarlokal i Johanneberg, är något annat.
Öppettider: tis–lör 17–22.

Más
Västra Hamngatan 24-26
Ta dina provocerande färglösa matvanor, lägg dem i en liten trälåda och spräng skiten i luften. Gå sen till den peruanska restaurangen Más. Här kan du dricka lila majsjuice och Pisco-cocktails medan sydamerikansk musik gör dig varm och farlig i skallen. Här kan du äta stans bästa Ceviche, citronmarinerad fisk med sötpotatis, och låtsas att du slukats av Limas hipsterkvarter.
Öppettider: sön–ons 15–23 / tors-lörd 15–01.

Sinti
Skanstorget 1
Kanske har det med högmod att göra. Nån vagabondkock som ser sig själv som nån jädra världsmedborgare, har guldlänk och kan röra på höfterna irriterande bra. Men restaurang Sinti trycker verkligen in länder på sin meny. Här finns inga nationella begränsningar, ingen patriotism – kökspersonalen drar bara i högsta växeln och spränger in med dubbeldäckaren i en kulinarisk bergsvägg. Uruguay, Peru, Chile Gambia, Korea. Välj du. På Sinti är det fullt möjligt att saxa mellan löjrom, gambiansk bönröror, Chimichurri och Yukhoe under samma kväll.
Öppettider: tis-fre 17-sent.

Sing Sing
Karl Johansgatan 86
Sing Sing har installerat en absinthfontän, för guds skull. Ett lika glossigt som välkommet initiativ. Särskilt här, i Göteborg, där folk blir förorättade när ölen kostar mer än 40 spänn och sjömännen börjar kasta räkskal på dig om du klär dig i något fräschare än termobyxor, en grå t-shirt från kommunal med oboyfläckar på, och söndertuggade – egentligen helt jävla oanvändbara – joggingskor. Vi behöver lite glamour. Förutom fontänen kommer vietnamesisk mat fräsa i köket och sju karaokerum erbjuda sång. Beställ en riktigt stygg Chả giò av köksmästare Long Do. Sänk färgglada shots. Skråla framför dina vänner.
Öppettider: fre-lör 17–01.

Lemon & Lime
Haga Östergata 6
Veganskt, glutenfritt, sockerfritt: kökscheferna Cecilia Karlsson och Rebecka Nord gjorde det inte enkelt för sig när de valde inriktning på Hagabadets nya restaurang. På Lemon & Lime kan man äta bovetevåfflor, glutenfria fattiga riddare, sallader rena som kristus och helvegansk kladdkaka. All mat är, som den uppmärksamme läsaren noterat, gjord för att konsumeras med ruskigt gott samvete. Ingenting lämnas åt den överdådiga, feta, slösaktiga snabbmatsguden. Ändå smakar det misstänksamt gott.
Öppettider: mån-fre 07-21, lör 07-18, sön 08-17.

Teatergatan
Teatergatan 20
I de mörkaste januari blommar det hejvilt på Teatergatan. Hipp som happ öppnar den ena kvalitetskrogen efter den andra. På Teatergatan hittar vi nu Teatergatan. Okonstlat och lättnavigerat. På Teatergatan sörplar du ostron och kreativa drinkkonstelationer om vartannat. Äter dig proppmätt eller ser snygg ut bredvid ett fat med kallskuret. Tänk typ tema franskt men varva med importvaror med längre körsträcka. En beställer Green Asian medan en annan tar Moulefrittes. En tredje en bit Valdeón och fatlagrad Pinot noir. Du fattar, Teatergatan är okomplicerad lyx. Stäng ute basgången från Valands Nattklubb och vips! Det är tisdag i Marmais, du bär klackar och farfars ostrukna trenchcoat, kan allt om ostens enzymer och har aldrig hört talas om ”husets vin”.
Öppettider: ons-fre 16-sent, lör 17-sent.

Parlour
Kungsportsavenyn 2
Ännu en stolle som vågat sig på det hemsökta hörnet på Kungsportsavenyn. Och inte helt oväntat är det även denna gång en cocktail-middags-mingel-restaurang som klampat in i ökända lokalen i korsningen mot Allén. Bekvämt stationerad i en mörkgrå sammetsfåtölj kan en häva i sig ett överdådigt hopkok av pizza, ceviches, skaldjur och kött i olika fattningar. För den som vill äta pizza med bestick och dricka Espresso martini med glass till dessert (nej inte efterrätt. Dessert.) och känna sig, precis som en sig bör någon gång ibland. Förtjänt.
Öppettider: mån-tors 17-01, fre 17-03, lör 12-03, sön 13-02.

Isabelle
Teatergatan 22
Vad fan är det frågan om? Restaurang-öppnings-epidemi på Teatergatan. Hos Juan Fonts systerkrog Isabelle blir du serverad franska specialitéer och skaldjur från nordiskt nollgradigt vatten. Känns bra, att veta att de ändå är på vippen till att frysa ihjäl. På Isabelle finns, förutom ett gediget intresse för havet och dess undersåtar, också detsamma för kombinationer. Till maten smuttar en därför mer än gärna på ett glas alkoholiserad druvsaft, både med och utan bubblor, givetvis från någon välkammad ranka på franska landsbygden.  Sitt snällt i båten, undvik att uttala namn och ta de som bjuds. De kan sin grej.
Öppettider: ons-lör 17-sent.

Boca-Boca
Rosenlundsgatan 6
Kombinationen spanskt kök och spansk dans må vara en smula våghalsig för den stele kraken men dessvärre också nästan alltid svinkul, för alla. Finns inte mycket mer att säga än att ingen kan fara illa av en sen kväll med tapas och dans. (Jojo, du kan, vi fattar, alla har vi gett oss på både spagat och soloframträdanden på bardisken).
Ons-tors 16.30-00, fre 16.30-02, lör 17-02