Annons ↓ Annons ↑

Pjay Parisi släpper EP om åren i Vasa

På fredag släpper Pjay Parisi EP:n VASA som kapslar in hans år i innerstadskvarteren i Vasastan. Vi har korresponderat med Pjay om den kommande EP:n, om att vara förlorad och sedan hittad och om hans favoritställen i Vasa för den som är sugen på att pröva på lite Parisi-lifestyle. 

Hej Pjay Parisi! Vem är du? 
– Jag är producent och artist. Skriver, sjunger och producerar främst R’n’B. Jag är 27 år gammal och bor i Göteborg.

Det har gått två år sedan du släppte singeln Fallervad har du haft för dig sedan dess? 
– Jag har filat på det material jag släpper nu. Jag har också gjort massa annat. Har läst många böcker och skrivit mycket text. Det mesta har varit inom ramen för samhällsvetenskap, historia, ekonomi, poesi. Jag gillar film också. Det har jag tittat på en del. Jag har påbörjat en del nya musikprojekt också. Jag gästade ju nyligen en låt, Äre Sant, med Organismen. Den gick sjukt snabbt att göra. Jag skrev min del av den (refräng och outro) under en bilresa efter att han hade skickat mig beatet med hans verser inspelade. Med skrev menar jag att jag sjöng in den i mobilen och sen spelade in den när jag kom hem. Det var kul. Jag och han har haft en del kontakt tidigare. Han är grym och jävligt lätt att jobba med.

Nyss släppte du singeln Flingor, berätta om låten.  
– Den handlar egentligen om hur vi förändras, i våra intressen, relationer, i våra liv, medan vissa saker runt oss kan vara så oförändrade. Som vissa hus, platser, och som snöflingorna som faller varje år. Det är som att det är samma flingor som vid en viss tid varje år kommer till oss och ser hur vi ändrats sen senast. År efter år. Dom är en av dom få konstanterna i vår föränderliga tillvaro. Och när vi ser dom, och tänker på dom, så kan vi också tänka tillbaka till vilka vi var förr. Som en länk till det förflutna.

Du kommer även att släppa en EP som går under namnet Vasa, vad är det för sinnesstämmningar som har inspirerat till EP:n? 
– EP:n skildrar en del av min tid i Vasa. När jag tänker på Vasa-EP:n tänker jag på att vara förlorad och att sedan vara hittad. Jag själv har skrivit låtarna när jag varit i ganska olika sinnesstämningar. En av låtarna skrevs på nyårsdagens morgon. En annan skrevs på en helt annan plats i Göteborg. Melodin och en del av texten kom till mig sent en kväll när jag betraktade ett par höghus i stan. Det som går igen i låtarna är väl att tillfällena då de blivit till hos mig varit väldigt momentana och impulsiva. Som när Flingor blev till hos mig när jag stod vid en busshållplats i Vasa en grå och snöig dag. I såna lägen har en väldigt stor del av låten blivit till, hela dess grundstruktur kan man säga. Sedan har jag utvecklat och putsat på den. Så även om låtarna ibland kan handla om en längre period, eller det faktum att EP:n skildrar flera års tid i Vasa, så har låtarna blivit till i vissa väldigt korta och speciella ögonblick.

Vilket ställen i Vasa borde en besöka? 
–Jag älskar området runt korsningen Vasagatan/Viktoriagatan, och hela vägen ner mot Magasinsgatan. Grönområdet, alltså parken vid kanalen som ligger där nere är också magiskt. Det är mest miljön och stämningen i området som jag gillar. Jag har haft så många delar av mitt liv där så det blir en helhetsupplevelse liksom. Har pluggat där, levt där, festat där, gråtit där, ätit där, fikat där, köpt en vattenpipa där. Ja, du fattar. Om jag ska rekommendera något sjukt specifikt så skulle det vara att ta en tosca-croissant på Café and the Bakery på Viktoriagatan. Tror dom har den vissa dagar sent i veckan. Den är helt sjuk. Ta den take away, gå till da Nino nere på samma gata och ta en espresso macchiato. Ta med dig allt till allén på Vasagatan och sätt dig på en parkbänk där. Det är Parisi-lifestyle.

Vad händer framöver? 
– Framöver ska jag släppa en till EP väldigt snart som heter Viktoria. De två EP:na blir tillsammans Vasa Viktoria som också är namnet på spårvagnshållplatsen vid korsningen Vasagatan/Viktoriagatan där jag bodde när jag skrev typ alla låtarna. Tillsammans blir dessa två EP:na en skildring av mitt liv där. Vi ska styra upp livespelningar också, det ska bli nice!