Annons ↓ Annons ↑

Recension: Nergiz

Bellevue är ett litet område inklämt mellan Kviberg och Gamlestadstorget, och den som bor i trakten kanske har sett Nergiz Kebabs svarta skylt från spårvagnsfönstret. På helgen, när Kvibergs marknad är öppen, är det ofta helt fullsatt och sena helgnätter är det ett av få ställen som serverar nattamat.

Ofta när det kommer till att gå ut och äta middag är det något ställe i “stan” som gäller för mig, men en av vårens första ljumma kvällar tog jag en granne under armen för att upptäcka vår närmsta kvarterskrog.

Snygg och genomtänkt inredning kan vara en komponent som förhöjer en middag, på Nergiz är det framförallt funktion i fokus med en touch av Tusen och en natt. Snirkliga medaljongtapeteter och guldprydda takdekorationer möter vaxduksbeklädda bord. När vi kliver innanför dörren får vi snabbt frågan ”här eller ta med?” och därefter en tjock meny att bläddra i. På ena sidan blir det enligt vår glada servitör storsäljaren grillmix, en variation på kolgrillade kycklingspett, lamm och shish kebab på nöt som serveras med grillade tomater och bröd. På min sida: falafeltallrik. Det låter kanske inte som det mest spännande men kikärtsbollarna visar sig vara av ett kryddigare slag med en knaprig yta som serveras med mild vitlökssås och ett fluffigt ris.

”Till det nätta priset av fyra kronor styck har du råd att ta en extra tugga”

För en såsälskare är det inte utan att det blir lite hjärtklappning när det finns en rejäl balja sås på den inledande salladsbuffén. Men det finns egentligen ingen anledning att dränka dessa rätter. Ljuvlig hemrullad falafel och enkelheten i bra grillat kött med den karaktäristiska kolgrillade smaken och bröd räcker långt. Förutom att Nergiz har vällagad mat, stora portioner och snabb service så är det deras bröd som är det unika. Nybakta, fluffiga, lite sega tunnbröd direkt från en riktigt het tandooriugn. Till det nätta priset av fyra kronor styck har du råd att ta en extra tugga.

Det känns lovande att ha Nergiz som närmsta kvarterskrog, på helgen är det förutom den vanliga menyn några extra kurdiska rätter som serveras. Support your local kebab eller ta en omväg hem för lite kolgrillat är vårt tips. Att testa något genuint och enkelt kan vara skönt som variation till de många trendiga och stilrena ställena i stan.

Artellerigatan 23, Göteborg
Öppettider: måndag–torsdag 11–21, fredag–söndag öppet hela dygnet.
Tillgänglighet: trappsteg ned i entrén, liten toalett.
Bästa: Den senapspicklade peperonin vi fick testa precis när vi skulle gå, den gjorde oss ännu mer nyfikna på det kurdiska köket.
Sämst: Vi skulle önska en uteservering en solig dag, men take away löser egentligen det problemet.
Prisnivå: Förrätter från 40 kr, varmrätter 70-120 kr.

Publicerades först i Djungeltrumman #40. Läs hela numret här!