Annons ↓ Annons ↑

Recension: Restaurang Piga

Matredaktör Sara Berndtsson tar sig till andra sidan älven för att testa Pigas husmanskost med en twist. Och den visar sig vara väl värd resan.

Att vingla fram längs kajkanten i måttlig kuling, med vertikala regnbyar över ansiktet är inte direkt en humörhöjare. Så att vända ryggen åt Eriksbergskranen och gå in genom Pigas dörr var som att möta en sprakande brasa i fjällstugan.

Mitt sällskap och jag tar plats vid ett högt bord längs restaurangens ena långsida som ramas in av skåpsluckor, tallrikar och köksredskap. Inredningen ger en känsla av att sitta i ett rustikt lantkök som mixats med en modern pastellrosa dröm.

Pigga färger kanske ger kvick personal? De är hela tiden lite före oss på ett bra sätt, guidar oss genom den korta menyn och ser till att vi får grejer i glaset: syrlig äppelmust (39 kr) till chauffören och ett torrt riesling (120 kr) till livsnjutaren. Allt går fint fram till desserten där de hamnar lite efter vårt sockersug. Men en varm nyponsoppa (95 kr), uppkryddad med ljus rom och muskot, en kula mjuk messmörglass toppat med ett sprött mandelflarn måste ändå sägas vara värt en stund av väntan.

Förrätten blir något vi aldrig ätit innan, långbakad, riktigt mör kanin, vänd i smakrik mole som är en traditionell mexikansk sås baserad på mängder av chili, tomat och choklad. Till det en svärtad vetetortilla fylld med en frisk äpple- och kålsallad, krasse och knaprigt friterade kikärtor. Sedan får vi själva toppa med proteinet efter behag. Detta var en taco som slog många av fusk-mexikanarna på andra sidan älven med hästlängder.

”Vinnaren är ändå kaninen, som skapade några magiska tuggor vi kommer att minnas ett bra tag framöver”

Upprymda över den smakrika kaninen får vi in riktigt generösa varmrätter. Pigas populära burgare serveras bara ett par timmar varje helg och som utlovat var den vegetariska burgaren (159 kr) lite godare än många andra. En grönsaksbiff med spröd utsida och en saftig insida toppad med ost, picklad lök, en lätt syrlig kålsallad och till det frasiga pommes och dipp. Om burgaren är den robusta kusinen från landet har den en mer elegant kompis på menyn, Kvällens fångst (280 kr). Sejrygg, skummad ostronbuljong, syrad pumpa, bakad spetskål, stekt ostronskivling, ett rejält knippe dill och några stänk dillolja, allt i en snygg hög med en friterad musselkrokett på toppen. Vi gillar det, men vinnaren är ändå kaninen, en oväntad komponent på menyn som skapade några magiska tuggor vi kommer att minnas ett bra tag framöver.

Piga är en hjärtlig kvarterskrog med ett perfekt promenadläge längs Göta älv. Det märks att bra råvaror och vällagad mat ligger dem varmt om hjärtat och den enkla och avslappnade, men samtidigt uppmärksamma, servicen fick oss att känna oss riktigt hemma.

Adress: Ostindiefararen 11, Göteborg
Öppettider: måndag–fredag 17–23, lördag–söndag 13–23
Tillgänglighet: Höga och låga bord, stor toalett och entré och restaurangdel i gatuplan.
Bäst: Den tilltwistade husmanskosten med klassiska rätter och nyfikna nykomlingar, både elegant och robust på en och samma gång.
Sämst: Det slog inga gnistor kring drycken, lite vildare viner och fler alternativ på listan hade lyft upplevelsen ett snäpp.