Så fixar du det ultimata julmyset

Denna sommar gick till historien som den varmaste på 260 år, och det känns som att det bara var några veckor sen vi svettades framför fläkten och badade i ljumna svenska vatten. Men nu är mörkret och kylan här, alltså hög tid att pausa serietittandet – och ta tag i julmyset.

November placerade ett grått lock över hela Sverige, men snart är december här och vi kan äntligen börja hoppas på snön som både lyser upp och gör de kala träden vita och vackra. En färsk undersökning visar även att de som börjar julpynta tidigare generellt är lyckligare och gladare än de som väntar – så här följer några handfasta tips som kan få ditt hem att komma upp julmysnivåer som skulle göra Ernst Kirchsteiger avundsjuk.

1. Snåla inte med belysningen
Ljusstakar, ljusslingor och stjärnor i alla färger och former. Tänd gärna massor av levande ljus – men glöm inte att släcka! För den glömske fungerar såklart även batteridrivna blockljus.

2. Julpynta i varma färger
Guld, rött och grönt är oslagbara färger när det kommer till att få till en riktig varm och mysig stämning. Hos Oscar & Clothilde hittar du ett brett utbud av vackra kransar, julkulor till granen, ljusstakar och andra detaljer som kommer få dig att vilja bjuda hem vänner och familj på glöggfika varje helg fram till julafton.

3. Baka i god tid
Julstämning handlar mycket om dofter, men inget förstör en god julstämning som stress. Förbered alltså pepparkakorna och lussebullarna i god tid så de finns tillgängliga hela december (så tar vi tag i gymmet i januari!). Dekorera även med äpplen, kanel, apelsiner med nejlikor, pepparkakor och hyacinter.

4. Räkna ner med stil
Glöm för guds skull inte bort en riktigt snygg och stilren adventsljusstake. Detaljen vi samlas kring varje söndagsmorgon fram till julafton, äter frukost, tänder ett ljus, och räknar ner. Här hittar du specialerbjudanden på underbara adventsljusstakar lite utöver det vanliga.

5. Gör din egen julmusiklista
Julmusik i all ära, men vissa låtar och versioner är uttjatade eller helt enkelt inte särskilt bra. Tack vare ny teknik kan vi ju dock nuförtiden enkelt svänga ihop en egen lista med våra egna julfavoriter, som håller hela vägen fram till dopparedagen.

6. Minimalistisk ’gran’
Bor du lite trångt, eller vill du kanske bara slippa barr. Dekorera istället med kvistar eller grenar i en vas och pryd med ljusslinga vackra julgransdekorationer.

7. De viktiga julklapparna
Även här gäller det att vara ute i god tid, för få saker är väl så tillfredsställande som att få lägga ut ’julklappar – check!’ på sociala medier? Dekorera paketen sen på olika sätt med stämplar, band och snören.

Så låt inte myset vänta – sätt igång att skapa ditt livs bästa jul redan idag.