Annons ↓ Annons ↑

Saltet på Ringön för ihop nykomlingar och veteraner

Text och foto: Frida Svensson

Ringön inhyser verksamheter som har varit där i evigheter men även färska och innovativa nytillskott. Projektet Saltet på Ringön jobbar för att tomma lokaler på ön ska kunna nyttjas av nya verksamheter, att de som har varit där länge ska vilja stanna kvar och för att Ringön ska bli ett spännande ställe. Djungeltrumman träffar Matilda Lindvall och Johan Larsson från Saltet på Ringön för att prata om livet på en av stans mest hypeade öar. 

Filip Nilsson, Johan Larsson och Matilda Lindvall fann varandra för åtta år sedan då de deltog i en referensgrupp inför Göteborgs 400-års jubileum. De möttes i en gemensam frustration över att Göteborg inte kunde ta tillvara på saker i marginalen och såg hur talangfulla, företrädelsevis unga människor, lämnade Göteborg för att staden inte var tillräckligt spännande. Gruppen funderade på om det fanns en möjlighet att istället få de unga och duktiga personerna att stanna kvar, vilket kom att resultera i Saltet på Ringön, ett projekt drivet av staden utifrån Filip, Johan och Matildas idé.  

Matilda berättar att de såg en problematik i att hyrorna trissades upp på Ringön och att det inte längre var accepterat att spela hög musik, något som ledde till att många flyttade till Köpenhamn och Berlin istället. Matilda säger att Saltet på Ringön strävar efter att det ska kännas att det är tillåtet att göra saker i Göteborg, att det går att hitta lokaler som en har råd med och att grannarna är okej med att det låter och händer saker. 

– Det behövdes en mer tillåtande miljö helt enkelt, något som saknades i Göteborg. Och så fanns Ringön, ett väldigt levande industriområde med trä, båt, plåt och flera hundra företag. Det fanns också många delar i lokalerna som stod tomma och som framför allt var lager eller förråd, och här kör inte så många bilar så ingen bryr sig om vi gör något på gatan. Den typen av områden är bra för en stad. 

Saltet på Ringöns jobb innebär delvis att vara en mellanhand mellan företagare och staden och att skapa nya strukturer vad gäller detaljplanen för industriområdet. Dessa nya strukturer är viktiga för att de gamla inslagen på Ringön ska kunna finnas kvar och för att de nya tillskotten ska kunna flytta in. Saltet på Ringön jobbar för att inga hus ska rivas på Ringön, vilket är en förutsättning för att hålla nere hyrorna på ön och för att den gamla industrin ska ha det bra och vilja vara kvar. 

– Vår vision har aldrig varit att de gamla industrierna på Ringön ska försvinna, men vi ser gärna att det kan komma in en ny typ av industri också. Den industrin som finns här idag är väldigt central för Ringön, mycket lastbilar och truckar, och om ny industri ska flytta in så kanske det är bättre att den är av en kreativ sort som kan samexistera. Ingen ny industri ska trycka ut någonting som har varit där sedan innan. Det är det viktigaste. 

En viktig sak i arbetet med att gifta samman gammal och ny industri är att skapa en gemenskap på ön. I det spelar Ö-festen en stor roll för företagarna och Johan beskriver det som Saltet på Ringöns egna lilla fyrverkeripjäs.

– Grunden till att vi startade den var att fest är kul. Det behöver bli mer som är kul för de som är och verkar på Ringön. Huvudpoängen är att få med så många verksamheter och företag som möjligt – gamla som nya, och tillsammans göra en fest och bjuda in folk. Att vi har gått ifrån tio företag första året, till förra årets nästan 50 företag, är den stora delen i Ö-festen och skälet till att vi gör den. Att det sedan kom 15 000 personer är skitkul, men det är inte det viktiga. 

Ö-festen är en fest för företagarna på Ringön, men Matilda och Johan hoppas på att det också kommer folk från andra delar av staden. De är dock medvetna om att det finns en baksida av allt det de gör på Ringön. En större efterfrågan kan göra att hyrorna höjs, men de berättar att de försöker vara med och skapa en kultur där det går att diskutera sådana frågor öppet.

– Myten kring Ringön har gått lite före verkligheten. Bilden hos folk är att det händer saker här hela tiden, men det gör det inte. Gentrifiering är ett problem om man vill göra det till ett. Det är en teoretisk diskussion med metropoler som New York och London där det ses som ett problem, men i Göteborg är det inget problem. Det kanske kan toucha in på Långgatorna och Magasinsgatan. Vi tycker att den här stadsdelen är en viktig del av Göteborg. Det får inte vara likadant överallt, då blir Göteborg tråkigt. 

I huset vi gör intervjun i sitter tio företag som inte fick plats någon annan stans i stan. Till exempel inhyser byggnaden en mexikansk restaurang som ägs av en tjej som länge haft en dröm om att starta en egen restaurang. Hon serverar lunch på fredagar och lördagar och gästerna sitter i den gemensamma trädgården. 

– Det är sådant som en stad ska tillåta och det skulle inte kunna hända på så många andra ställen. Det finns många sådana exempel på små kryp in här på Ringön.  

Projektet Saltet på Ringön finns fram till 2020, vilket Johan och Matilda tycker är bra. De hoppas på att det då ska finnas en stark gemenskap mellan företagen och fastighetsägarna på ön och menar att ett projekt som deras inte kan leva för evigt. De säger att ön måste leva det liv den kan leva, det måste finnas en tillit mellan personerna som är verksamma på ön. I och med årets Ö-fest vill de samla alla företag och göra dem delaktiga i arbetet, så att de kan ta över stafettpinnen och fortsätta hålla i festen om de vill.

Årets Ö-fest äger rum på lördagen den 31 augusti. En kan förvänta sig bland annat ett Swap Meet med bil, båt och motorcykel, Vegabryggeriets öl-park, vernissage på konsthallen ICIA, mat och massa saker som händer på gatan. Banden som ska spela är Just as Blue, Saga Back, Magna Mater och Tigerbukten. 

– Det är en gatufest där allt möjligt händer. Den lockar till sig en blandning av folk, från 0 till 100 år gamla och från alla ursprung. Ö-festen har blivit en helt fantastisk fest. Den är så otroligt mycket kärlek i den.