Sommarens bästa drink

Leo Lahti blandar vanligtvis drinkar på Stranger, den halvhemliga cocktailbaren i en källare på Kungstorget, men i sommar njuter han av dagsljuset på systerkrogen Barabicu i Rosenlund. Djungeltrummans matredaktör tog sig ett snack med Leo, precis innan öppning en solig fredag för att få reda på vad vi ska dricka i sommar.

Vad ska vara i glaset när det är soligt och varmt, regnigt och grått?
–Om man ska dricka sprit tycker jag den ska vara vit, det hör sommaren till. Tequila eller ljus rom är det bästa. Jag gillar att dricka mycket utan att bli full, därför är mimosa perfekt eller en sherry tonic, det går att dricka i princip hur många som helst!

En lite spritigare törstsläckare som är lätt att svänga ihop hemma är den mexikanska drinken Paloma. I originaltappning gjord på grapefruktsjuice och tequila med en saltad kant, men Leo väljer att lägga till vattenmelonjuice.

– I Sverige finns det inte så mycket bra grapefruktsjuice, men de flesta har en råsaftscentrifug och vattenmelonjuice är svingott. Många är rätt förstörda av att ha druckit tequilan med hatten men de senaste åren har det blivit fler att välja på hos Systembolaget.

Leos Vattenmelonpaloma
En söt, salt och frisk drink som du enkelt blandar ihop – mixa först vattenmelon och grapefrukt till juice eller ännu hellre använd en råsaftcentrifug. Lägg alla ingredienser i en shaker, skaka och häll upp i ett glas med is, saltad kant och toppa med ett par centiliter sodavatten. Till sist, garnera med en skiva röd grape, klart!

För en Vattenmelonpaloma behöver du:
5 cl tequila (viktigt med 100% agave, inte den med hatten)
5 cl vattenmelonsjuice
5 cl grapefruktsjuice
1,5 cl agavesyrup
1 cl lime

Tips!
Saltkanten gör du lätt genom att dra en limeklyfta runt glaset, hälla salt på ett fat och ställa det uppochnedvända glaset i det. Har du ingen shaker? Då går en glasburk med lock lika bra och kom ihåg att en hemmabartenders väg till den perfekta drinken går genom en frys full av is. Du behöver massor av is!