Annons ↓ Annons ↑

Sophia Tako släpper nytt

För ett år sedan debuterade Sophia Tako med EP:n Ride, idag släpper hon sin nya singel Come with me och i höst gästar hon scenen på både Pustervik, EQLovesmusic och Statement Festival.

Nu är det ungefär ett år sen du släppte din debut-EP, hur har tiden varit sen dess?
– Det har varit bra, men jag upplevde definitivt en mindre svacka efter släppet av EP:n. Det var som att all luft gick ur mig och jag behövde hitta en ny mening med min existens. Men efter ett tag hittade jag något som kändes spännande igen så jag kör på det nu!

Och ganska nyss släppte du en video?
– Ja! Videon var ett samarbete med en grym filmproducent från Schweiz som bara är 16 bast och så himla duktig! Låten som jag började skriva på redan 2013 har legat på is fram till hösten 2017. Låten passade in perfekt på hur jag kände mig i höstas; ensam och frustrerad och det var det vi ville förmedla i videon. Kontrasterna i att vara förälskad. Ena stunden känner man sig snygg, åtråvärd och älskad och andra stunden tvivlar man på sig själv och vältrar i frustration och ångest. Så jag plockade upp den igen och skrev nya verser och vips så var den släppt.

Och idag släpper du nya låten Come With Me, berätta om låten!
– Det är väl en slags mashup av allt jag är som artist. Jag har tagit ett tungt hiphop-beat och blandat ihop det med mystisk och vacker sång. När jag skrev låten var jag i en ”Sagofas” där jag hämtade inspiration från bland annat nordisk mytologi och sagor som typ Törnrosa. Jag ville genom musiken skapa en värld där lyssnaren transporteras till en mörk och spännande fantasivärld, typ som en parallell verklighet fast coolare.

Hur ser din skapande-process ut?
Come With Me är verkligen talande för mitt musikspråk, mitt mål är alltid att bygga upp en viss känsla och skapa ett slags musikaliskt rum. Jag börjar alltid mitt skrivande med en viss känsla och antingen mynnar den ut i text direkt om jag känner att jag har något specifikt jag vill säga eller så testar jag olika sounds tills jag hittat det som matchar. Min skapande-process är oftast väldigt snabb men ibland kan den också vara lång. Jag är inte rädd för att lägga en låt på hyllan under några år för att sedan plocka upp den igen senare.

Kommer du spela i Göteborg någonting i sommar eller under året
– Absolut! Jag spelar den 15:e augusti på Pustervik, den 16:e augusti på Europride med nätverket EQ Loves Music. Måste även nämna att jag den 19:e augusti är support till Beatrice Eli i Uddevalla, det vill man INTE missa! Fler datum kommer släppas mot hösten. Jag backar även min girl Stina Velocette på scen under Statement-festivalen, det kommer bli grymt!

”Jag hade föredragit en mer mångsidig scen där fler musikgenrer hade kunnat få synas och höras samtidigt utan att ta ut varandra”

Hur är det egentligen att släppa ny musik, nervöst? pirrigt? kul?
– Jag tycker att det är superkul! Jag utvecklas ständigt i mitt musikskapande så varje släpp är en chans att förnya mig och lägga till i mitt sound. Samtidigt är det lite nervöst för man vet inte om folk kommer uppskatta utvecklingen eller inte, men jag försöker inte tänka på det utan gör det som känns bra!

Hur ser du på Göteborgs musik – och klubbscen? Finns det något som det behövs mer eller mindre av?
– Jag kan tycka att det är svårt att få plats när man gör musik som hiphop eller R&B. Musikscenen i Göteborg upplever jag som väldigt rock- och indie-baserad vilket är najs men jag känner personligen att det blir lite enformigt i längden. Jag hade föredragit en mer mångsidig scen där fler musikgenrer hade kunnat få synas och höras samtidigt utan att ta ut varandra.

Vad gör du en helt ledig helg?
– Jag har väldigt svårt för att låta bli att jobba, musiken är ju min hobby också haha! Men när jag verkligen går in för det är det absolut bästa att bara ligga ute i skuggan och läsa en bra bok. Älskar ljudet av vinden som blåser i träden, behöver ingen musik när jag är i naturen.

Vad lyssnar du själv helst på i lurarna?
– Det är väldigt humör-styrt och kan variera från The Killers till Jorja Smith men just nu lyssnar jag väldigt mycket på Tommy Genesis, en kvinnlig rappare från Kanada som som i sina texter rappar okonventionellt om kvinnlig sexualitet. Så grym!

”Jag hoppas på att folk ska ha insett att fördomar och fientlighet INTE bygger ett starkt och fungerande samhälle”

Drömscen att spela på?
– Way out West – stora Scenen, Roskilde eller när man ändå tänker stort, varför inte Coachella.

På tal om nåt annat, nu närmar sig ju valdagen, vad hoppas du på efter valet?
– Jag hoppas på att folk ska ha insett att fördomar och fientlighet inte bygger ett starkt och fungerande samhälle, och att partier som SD och NMR ska sluta upp med sitt trams och bestämma sig för att växa upp!

Tycker du det är viktigt att som musiker eller offentlig person ta en politisk ställning?
– Absolut! När man har en röst som når många är det smart att använda den. Sedan förstår jag dem som inte vill blanda ihop sin konst med politiken men personligen känner jag att i dessa tider så måste vi alla göra det vi kan och hjälpas åt för ett samhälle som bygger på gemenskap, inkludering och rättvisa.

Vad händer i framtiden, har du ännu mer musik på gång?
– Jag har massor med nytt material som jag längtar efter att få släppa! Jag kommer att köra flera av dessa live så är man nyfiken så får man komma på mina spelningar!

Du får resa precis vart du vill, precis nu – vart bär det av?
– Island, har alltid velat åka dit!