Annons ↓ Annons ↑

Stadsguide: Barcelona

Barcelona är en stad för alla, skejtare som helt vanliga turister. Ta dig en bit ifrån den mer eller mindre galna La Rambla och in i områden som El Raval och El Born – så hittar du mer genuina ställen att hänga på.

BAR: RUBI
Om du vill trängas med folk på äkta spanskt vis är det hit du ska gå. Denna lilla bar omsvept av rött sken är alltid full efter klockan 23, men finns det hjärterum så finns det stjärterum, så räkna med att komma in! En skön atmosfär tillsammans med grymma och billga mojitos gör det mer än värt att trängas litegrann.

KAFÈ/BAR/TEATER: ANTIC TEATRE
Ett stenkast ifrån hektiska Via Lietana och granne med turistlockande Palau de la música Catalana ligger denna oas. Direkt från gatan går du uppför en trappa och finner en uteservering som på dagarna mest agerar kafé och bar, men som faktiskt också är en riktig teater. Om vädret mot all förmodan inte skulle tillåta att sitta ute finns det även servering inomhus.

KLUBB: JAMBOREE
Jazz- och dansklubben Jamboree är Barcelonas motsvarighet till Göteborgs Nefertiti. Denna klubb kör VARJE dag i veckan dans till hiphop, r’n’b och soul. Du är välkommen från midnatt och får dansa ändå fram till fem på morgonen, en timma längre på fredagar och lördagar. Stället ligger på Plaza Real, ett stenkast från La Rambla, och om hiphop inte är din personliga favorit finns det gott om andra klubbar och barer här.

Bunkers Carmel-4

UTSIKTSPLATS: BUNKERS DEL CARMEL
Från början var det här just vad det låter som, bunkrar. De byggdes på 1900-talet under det spanska inbördeskriget och är idag en del av MUHBA, Barcelona History Museum, men framförallt en utsiktsplats med panoramavy över hela staden. Här får du, enligt mig, Barcelonas bästa utsikt och platsen är i sitt esse i solnedgången. Dock kan det vara lite kämpigt att ta sig upp för alla trappsteg, så om du vill ligga på latsidan men ändå njuta av fantastiska vyer finns bergen Montjuic och Tibidabo, dit det går såväl buss som funicular (spårvagn) och teleférico (linbana).

KAFÉ/BAR: KINO
Om du besöker Kino måste du testa deras egen tolkning av traditonella patatas bravas! Utöver dessa tunna potatisskivor som serveras med olika såser erbjuder de en hel del andra tapas och mackor under dagen, och senare har de en speciell kvällsmeny med en grym vegetarisk burgare. Vill du smälta in bland spanjorerna så låter du maten få sällskap av en caña (en liten fatöl) eller så testar du en clara, som är Spaniens svar på den engelska shandyn, med hälften öl och hälften fanta citron – perfekt när solen gassar! Haket ligger i hjärtat av El raval, granne med MACBA, Barcelona Museum of Contemporary Art, och är ett av de främsta tillhållen för Barcelonas alla skejtare. På uteserveringen sitter du på första parkett.

TAPAS: EL MOSQUITO
Ett måste när en är i Spanien är att käka tapas, men tröttnar du på de traditionella kan du besöka detta grymma ställe i stadsdelen El Born. Restaurangen serverar asiatiska tapas med fokus på dumplings och till det erbjuder de ett sortiment av riktigt bra öl. En favorit är Barcino Gotic Ale, en pale ale direkt från Barcelona. För att vara på den säkra sidan är det bäst att boka bord då det är gott om folk som vill äta här eller så drar du nytta av spanjorernas sena middagstid och kommer innan 20, då brukar det gå smidigt att komma in. Om du ändå skulle hamna i den kö som bildas strax därefter, och magen ändå är sugen på något asiatiskt, kan du bege dig cirka 50 meter längre bort till Red Ant Noodle Bar där de serverar just nudlar och annat i samma stil.

parc de la ciutadella

HÄNG
Det mest självklara hänget på soliga dagar sker i Ciutadella-parken eller på stranden. För strandhäng tar du dig helst en bit bort från det väldigt turisttäta Barceloneta. Bara du kommer förbi Port Olympic så börjar både turisterna och strandförsäljarna att sina. Något annat väldigt trevligt är att köpa med sig pizza från Les Dues Sicilies och sätta sig vid Arc de triom’, där mängder av gatuartister bjuder på show.

LOPPISAR/SECOND HAND
Roligaste shoppingen sker på de många olika loppisarna som anordnas runt om i staden. Några personliga favoriter är Fleamarket som hålls andra söndagen varje månad och Todo a 1€ som anordnas av twomarket. För att hitta info om datum kan du besöka deras hemsida där du också hittar andra marknader de håller i. På den sistnämnda är det precis vad det låter som, allting kostar 1€ styck. Dock behöver du betala 1€ i inträde men det lönar sig snabbt! Lyckas du inte pricka in rätt datum för marknaderna så finns det en gata där det kryllar av secondhand-butiker, nämligen Carrer de Tallers. Där och i området runt omkring ligger det massor av butiker som har öppet nästan varje dag.