Annons ↓ Annons ↑

Stadsguide: Berlin

Göteborg kallas ju för Lilla London, men Berlin borde kallas för Stora Göteborg. Och få städer slukar göteborgare i samma takt. Sigrid Bersmann bor i Stora Göteborg i perioder. Det här är hennes guide.

Cykla!
Det första du måste göra i Berlin är att få tag på en cykel, det är först då du kommer hitta dina egna smultronställen och upptäcka platser som du annars inte hade hittat. Samt att du slipper tunnelbanan som på sommaren blir brutalt varm.   

berlin_guide_cocolo_ramen_sigrid_bersmannMAT: Cocolo Ramen X-berg
Precis vid kanalen ligger stans bästa ramen, Cocolo Ramen. För er som inte är bekanta med ramen så är detta en japansk nudelsoppa som man toppar med diverse grönsaker, ägg, tofu eller kött.
Så njut av en ljummen sommarkväll på deras uteservering och glöm för guds skull inte att beställa calpicodrinken! Kom i tid, då det snabbt blir fullt och inte går att boka bord i förväg.

BAR: TiER
Weserstraße 42, 12045 Berlin
TiER är nog en av de vassaste cocktailbarerna i Neuköllln. En lampa utanför lyser röd om det är fullt och grönt om det finns plats. Bra om du bara flanerar förbi, men jag rekommenderar även här att vara tidigt ute. Du får en känsla av Edward Hoppers oljemålning Nighthawks inne på TiER, det är något med vintagemöblerna, belysningen och röken.

berlin_turkisk_marknad_sigrid_1MARKNAD: Den turkiska marknaden vid Maybachufer
Maybachufer, 10999 Berlin
Varje tisdag och fredag förvandlas delar av promenadstråket vid Maybachufer till en färgexplosition. Här kan du hitta grönsaker, frukt, delikatesser och tyger. Mitt bästa tips? Köp med dig oliver, fetaost, sesambröd, dadlar och annat ögongodis. Ta sedan en sväng förbi ett Späti, köp något att dricka och sätt dig vid kanalen för att njuta av din picknickkorg.
our_berlin_vodka_sigrid_bersmannVODKA: Our/Berlin Vodka
Am Flutgraben 2, 12435 Berlin
På gränsen mellan Kreuzberg och Treptown, precis bredvid White Trash, ligger Our/Berlin Vodka som tillverkar lokal vodka, och det är här jag jobbar när jag bor i Berlin. Vi har öppet måndag–fredag och är alltid ivriga med att få berätta hur processen bakom vodkan går till, lite nördigt kan tyckas, men det är intressant! Och ja, du får provsmaka när du är där! Vår senaste idé är att kombinera vodka och te, så köp med dig ett kit hem och gör din egen tea-vodka-infusion!

SKÖNT: Yoga 4 all mankind
Saarbrücker Strasse 38, 10405 Berlin
Efter allt klubbande kan man behöva varva ner lite, och vad passar väl då bättre än en yogalektion uppe på en takterrass? Yoga 4 all mankind kör “rooftop yoga” 10.30–12.00, varje söndag juni–augusti, och från taket kan du bland annat spana på TV-tornet vid Alexanderplatz.

GRATIS: Bergmanstrasse
Området kring Bergmanstrasse i Kreuzberg kan nog vara ett av de mysigaste områdena i Berlin. Här hittar du allt från mysiga kaféer, restauranger (smygtips:- Umami), butiker och saluhallen Marheineke där man vill köpa allt man ser. Butiken Veganz ligger också i området. Att tillbringa en förmiddag här kan mycket väl bli ditt bästa Berlinbeslut.