Annons ↓ Annons ↑

Stadsguide: Dublin

Irlands huvudstad är mer än Riverdance och Guinness. Mer än Enya och Sagan om Ringen-feeling dagarna i ända. Gå i före detta Dublinbon Robin Björklinds fotspår och upptäck Englands ibland bortglömda kusin.

MAT

Dublins gator myllrar av restauranger och oavsett om du älskar stjärnbeprydda avsmakningsupplevelser eller föredrar streetfood on-the-go, finns något för dina smaklökar.

Fade Street Social
I hjärtat av Dublins stadskärna ligger denna blandning av fine dining, gastrobar och cocktailbar. Stämningen är pulserande och lättsam, och du bara måste testa tryffelpastan. På taket dricker du cocktails i en härligt stimmig miljö, och när kvällen förvandlas till natt är det krypavstånd till nästa bra ställe.
Fade Street

Bunsen Burger
Varje Dublinbo har en relation till Bunsen. Vid ett besök blir man lätt ståendes i dörren i 10, 15 eller till och med 20 minuter innan en plats blir ledig. På menyn finns Dublins bästa burgare – inga krussiduller, bara riktigt god mat. Perfekt för lunch.
36 Wexford Street

La Bodega
Om du vill komma ifrån innerstadsbruset och fokusera på maten och umgänget är Ranelagh, en ”förstad” till Dublin, ett bra val. Här finns ett tiotal schyssta restauranger att välja på och lika många pubar, allt inom fem minuters promenadavstånd. La Bodega är en av favoriterna för tapas och ett stabilt glas Rioja.
93 Ranelagh

Sophie’s
Längst upp i nybyggda hotellet The Dean finns en av Dublins absolut vackraste utsikter, och dessutom en fantastisk restaurang med ett kök inspirerat av New York, Italien och Irland. Hit går du när eftermiddagen börjar bli kväll och suget efter en drink smyger sig på. Utsikten och maten kostar några extra, men väl värda, kronor och dessutom ligger tre av stans stökigaste 05.30-nattklubbar längst ner i källaren.
33 Harcourt St

KULTUR

Riverdance
Vill du se 20 pers hoppa på led rekommenderas ett besök på Gaiety Theatre. Jag har aldrig tidigare sett så många människor hoppa så snabbt utan att trassla ihop sig helt i varandra. Förutom att River Dance anordnas där är byggnaden i sig ett pampigt mästerverk från 1871.
Gaiety Theatre South King St

Viking Splash
Tillbringar du ett par dagar i staden kommer du inte undgå morrande vikingar. Men oroa dig inte, det är bara en av Dublins mest uppskattade turistattraktioner – Viking Splash – som drar förbi. Med gamla ommålade amfibiebussar guidar de turister genom Dublin och berättar kreativa historier om staden. Oavsett guidernas sanningsgrad är detta ett riktigt roligt sätt att se staden på och i slutänden går en del av rundturen till och med nere i vattnet, vid Grand Canal Dock.

BARER

The Bernard Shaw
Sugen på pingis och pizza i en pensionerad skolbuss? Då skall du gå till Bernard Shaw. Denna buss ombyggd till pub är som en levande organism där unga vinylälskande hobby-dj:s tillbringar sina helger. Upplevelsen toppas av snygg graffiti och emellanåt arrangerar de flea markets på bakgården, för den som vill fynda något unikt.
11-12 Richmond St South

House
House är en av Dublins ”high end”-barer. Här flockas techbolagsanställda, advokater och revisore redan klockan tre på fredagarna. Stämningen är ganska stram. Men bara tills ställets enorma ”fish bowl”-GT:s börjar kicka in. Då blir kostympersonerna som förbytta och dansar in helgen tillsammans på undervåningens dansgolv, till Leyla Key eller någon annan gammal dänga.
Leeson Street 27 Leeson Street Lower

PUBAR

Crowes Pub
På Crowes Pub i stadsdelen Ballsbridge står David Crowe bakom baren. David är fjärde generationen Crowes, som driver puben sedan över 100 år tillbaka. Förutom en av Dublins bästa pints Guinness är detta en fantastisk arena en rugbyhelg. Den sömniga puben blir då som förbytt och besöksantalet stiger från 40 till 400. Perfekt en solig vårdag, då kan du sitta ute i solen ända till skymningen.
10 Merrion Rd

Kehoe’s Pub
Det här är en av Dublins äldsta pubar, på en tvärgata från shoppinggatan Grafton Street. Här är de irländska traditionerna starka och 9 av 10 dricker Guinness – just get in line!
9 South Anne Street

O’Donoghue’s Pub
“OD’s” är ännu en av Dublins riktigt gamla pubar. Mest intressant är utformningen, de har ramat in en gränd och klätt den med väggfasta bänkar där irländska stammisar skrattar högt och spiller Guinness över grannen. Det hör till. Är du hungrig kan du dessutom beställa den irländska klassikern ”toasties” – rostmackor med ost och skinka på.
15 Merrion Row

Slattery’s Pub
Till Slattery’s går du när det är matchdag (om du saknar biljett vill säga). Eftersom puben ligger precis där fansen passerar på väg till Irlands nationalarena Aviva Stadium garanteras action. Det perfekta stället att känna in de irländska fansens kärlek till idrott, främst rugby och fotboll.
62 Grand Canal Street Upper

UPPTÄCK

Howth
Ta DART-tåget 40 minuter från centrala Dublin och landa i en annan värld. I den gamla fiskebyn, som förvandlats till ett utflyktsmål för stadsbor på jakt efter frisk luft, finns en ”cliff walk” längs med hisnande avsatser, ibland med livet som insats (det känns i alla fall så för den höjdrädde). Vill du inte ge dig på denna promenad i stundtals eländig terräng, går det utmärkt att stanna i byn. Här finns ett tiotal restauranger som serverar havets alla delikatesser till en vettig slant. Och ingen fara om du skulle missa tåget hem, det finns två pubar i stationshusets källare. En annan favorit, när vädret tillåter, är att köpa fish n’ chips från Beshoff Bros food truck precis utanför stationen.

Bray to Greystones Walk
Om din inre kompass pekar söderut tar du nämnda DART-tåg till Bray istället. Här, intill Irländska havet, kan du antingen stanna för att äta middag eller vandra till Greystones. Promenaden är lite mer förlåtande och ordnad än den i Howth. Hisnande höjder och fina passager gör detta till en väl värd dagsutflykt.

UNDVIK

Don’t go – om du inte måste
I Temple Bar Area, en av stadens äldsta delar, klättrar turisterna på varandra för att köpa dyra pints Guinness och ta del av ”kulturen”. Det fina med området är att det alltid är livat och att det spelas irländsk musik i varje gathörn. Nackdelen är att det inte finns en enda irländare där, de går inte i närheten av Temple Bar om de får välja.

TÄNK PÅ

”Cash is king”
Dublin må vara Europas “Silicon Valley”, men glöm för bövelen inte att ta ut kontanter. Till exempel till taxiresan från flygplatsen, som går på cirka 30 EUR.