Annons ↓ Annons ↑

Stadsguide: Helsingfors

För oss svenskar kanske Helsingfors inte är det självklara valet för en snabb get away. Det är synd, för det är både nära, tillgängligt och en otroligt härlig stad att uppleva. Du flyger smidigt dit på 45 minuter från Stockholm, och tack vare tidsskillnaden är du hemma exakt samma tid som du flög dit.

Upptäcka
Helsingfors är en otroligt lätt stad att ta sig fram i. Det finns både spårvagn, tunnelbana och bussar. Ett weekendpass kostar 18 euro och är en bra investering, för detta är en stad som du gärna vill kasta dig fram och tillbaka i.

Det känns ju som en given sak att prova på äkta finskt traditionellt bastubad när man besöker huvudstaden och det är väldigt lätt att hitta ställen att basta på. De flesta hotell har sauna, men för att göra som lokalborna rekommenderar jag en allmän variant. I Kallio hittar du Kotiharjun Sauna som är av en mer traditionell bastu med vedeldning, och du kan avnjuta en kall öl i kylan utanför med såväl hipsters som gamla finska män.
Kotiharjun Sauna, Harjutorinkatu 1

Vill du vara lite mer alternativ tar du dig ut till mitten av ingenstans och besöker Sompasauna som är en vedeldad bastu man får sköta själv. Den byggdes och underhålls av en grupp volontärer i Helsingfors. Besökare kan njuta av bastubad och simmar på egen risk i sjön som ligger i anslutning. Det finns ingen personal och bastun är öppen dygnet runt. Sompasauna ligger i södra änden av Kalasatama, och är en drygt 20 minuters promenad från Kalasatama tunnelbanestation.
Sompasauna, Sompasaaren laituri

Christine Friberg

Blir storstadshetsen för mycket att ta in kan det vara skönt att fly undan en stund i Kamppi Chapel, även känt som ”Chapel of Silence” Denna kontemporära plats med mjuk exteriör bjuder in sina besökare till en stund av tystnad och lugn. Platsen är tänkt att ge människor, oavsett bakgrund och religion, ett ögonblick av harmoni och frid tillsammans. Kapellet ligger på hörnet av Narinkkatoritorget, precis vid ingången till Kamppi shoppingcenter. Ett tillfälle att pausa i Helsingfors kanske mest folktäta område.
Kamppi Chapel, Simonkatu 7

Äta
Oavsett om du föredrar lokalt, ekologiskt, veganskt eller riktig gourmetmat så är Helsingfors staden för dig. Testa framförallt sushiburriton på SOMA. Kan varmt rekommendera den veganska rullen Tokyo Bitch med wasabisås, magisk!
SOMA, Fredrikinkatu 27

Christine Friberg

Har du bestämt dig för att stanna i Kallio även över lunchen, så skynda bort till Soi Soi som erbjuder vegansk och vegetarisk fast food. Förvänta dig inget annat än ren njutning. Välj bland tofu, soja eller hampaburgare, lägg till vegansk ost, halloumi eller kanske getost och ta friterad blomkål vid sidan om. Tro mig, du kommer gå tillbaka.
Soi Soi, Vaasankatu 9

Är du sugen på thaimat, kan du istället backa några meter bakåt på gatan och hoppa in på Tuk Tuk. Det är ett litet krypin som inte helt sällan har kö utanför dörrarna innan öppning.
Tuk Tuk, Vaasankatu 19

Shoppa
År 2012 utsågs Helsingfors till världens designhuvudstad. De svarta, runda klistermärkena som pryder butiksfönstren i området Design District skvallrar fortfarande om denna bedrift, och det är absolut en utmärkelse staden förtjänar. Visst syns var och varannan finska med en Marimekkotygpåse och Iittala är givetvis välrepresenterat – men det finns mycket mer att upptäcka.

Christine Friberg

I Design District, som ligger i hjärtat av staden, blandas gallerier och design- och inredningsbutiker med lokala designers och fantastiska vintagepärlor. Upp med händerna alla fashionlovers som går i taket av att hitta en aldrig använd Chanelkavaj för 250 euro!

En av mina favoriter är vintagebutiken Play it again Sam, med kläder från 1800-talets slut till början av 70-talet. Ingrid Bergman hade varit stolt över att hennes kända replik fått ge namn till denna pärla. En annan favorit är den charmiga rockabillybutiken Garageland. Att kliva över tröskeln här är som att ta en tidsmaskin rakt in i Elvis 50-tal och bland klänningarna i källaren finns till och med ett litet wedding chapel. Om ägaren är prästvigd eller inte framgår inte, men har du tur så bjuckar han på en öl.

Värt att nämna är även Fargo i Kallio. Det är en inredningsbutik som riktat in sig på unika vintagemöbler och stora skyltar. Bara butiksskylten i sig får en att vilja gå in och vältra sig bland alla fantastiska möbler – och komma ut med en lite tunnare plånbok.
Play it again Sam, Rauhankatu 2
Garageland, Fredrikinkatu 19
Fargo, Fleminginkatu 20

Christine Friberg

Dansa
Spritter det lite i benen efter en heldag på stan finns det gott om bra ställen att dansa natten lång på. Kvällen kan med fördel börja på något av stadens alla gallerier där det ofta bjuds in till vernissage med vin eller bubbel. Är du fortfarande lite hungrig? Sväng förbi Puttes pizzeria & bar där det även ofta är livespelningar på nedervåningen.
Puttes pizzeria & bar, Kalevankatu 6

Nöjer du dig inte med detta så dansa vidare till Kaiku – mitt absoluta favoritställe i Helsingfors. Drinkarna och ölen är dyr, men musiken är bra och klubben har ofta bokningar med både lokala talanger och dj:s från utlandet.
Kaiku, Kaikukatu 4

Äänivalli, som ligger en bit utanför city, är en annan klubb värd att besöka. Grymma privata event och klubbkvällar. På sommaren har de skönt söndagshäng på verandan med bra dj:s och soft technomusik.
Äänivalli, Pälkäneentie 13

Texten publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #39, läs hela numret här.