Annons ↓ Annons ↑

Stadsguide: Johannesburg

Med Sydafrikas tunga historia finns ett stort behov utav uttryck och Johannesburg bubblar utav expressiva och färgstarka personligheter. Det politiska förtrycket har satt sina spår i subkulturerna som växt fram och dansen, musiken och konsten vibrerar som ingen annanstans.

UPPTÄCK
Maboneng är ett konstdistrikt och en meltingpot för kreativa individer. Här hittar du restauranger, barer, streetart och vänner för livet. För dig som letar boende är området att rekommendera. Via Airbnb kan du bläddra bland ett flertal studiolägenheter, annars är Curiosity Hostel ett bra alternativ för den kollektiva själen. Vill du uppleva en riktig söndagsklassiker ska du strosa runt i det energiska området. Fox Street förvandlas till ett enda stort blockparty och längre ner hittar du mat och designmarknaden Market On Main (264 Fox St). Sätt dig sedan ner och ta en drink på Pata Pata (286 Fox St) och låt dig inspireras av catwalken på gatan.

Soweto
Lo Crate Market (7th Ave, Centurion, 0037) i Soweto bjuder alltid på det bästa. På den gröna ängen hittar du autentisk Sydafrikansk mat som pap, chakalaka bönor och grillat. Glid runt med maten och checka även kläder och hantverk av lokala designers.

Besök också:
Vilakazi Street
Mandela House 8115 Vilakazi St
Apartheid Museum Northern Park Way and Gold Reef Road
Orlando Towers Chris Hani Road, Klipspruit 318-Iq

Keys Art Mile
Kom hit och upplev en inspirerande konstexpedition! I ett glashus ligger flera gallerier samlade under ett tak där nya foto, design och moderna utställningar poppar upp varje månad. På Keys Avenue ligger Milkbar och är du varken hungrig eller törstig ska du i alla fall passa på att styra upp din egna photoshoot i denna hypnotiserande oas. För sneakerfreaket är skoaffären Shelflife givet (21 Keyes Ave). För lite billigare pris än i Sverige kan du haffa både klassiker och specialdesignade kicks.

Northcliff  Tower
För den ultimata utsikten och solnedgångsmyset i Johannesburg tar du dig upp till Northcliff Tower, nästan lika bra som Cape Towns Table Mountain.

ÄTA
Little Addis Café
I Maboneng hittar du tre etiopiska restauranger och vinnaren är Little Addis Café. Perfekt för veganen!
280 Fox Street, Johannesburg, 2094

Nunos
Portugisisk restaurang med alternativ som grillad fisk, pasta, hamburgare etc. Nunos erbjuder även en touch av mozambiquansk mat på menyn – Prawn Curry, ett måste!
5 7th St, Melville, Johannesburg, 2072

Father Coffee
Här hittar du stans bästa kaffe och personalen levererar alltid go vibe och bra musik.  
The Zone, 177 Oxford St, Rosebank, Johannesburg, 2001 och
73 Juta St, Johannesburg, 2000

Livingroom
Vill du komma upp i höjd och ta en lugn paus är växtriket Livingroom precis vad ditt inre behöver. Här serveras meze platters, falafel, halloumi, nuggets och du väljer mellan small bites och big bites.
Main Change Building, 20 Kruger St, Johannesburg, 2094

KLUBB
I Sydafrika finns dansen och musiken så inrotat i kulturen att du sällan ser någon stå stilla på baren eller klubben. Talar man om att det i Sverige funnits något som heter ”danstillstånd” skrattar folk ihjäl sig. I vimlet blir det svettigt och ur högtalarna blastar Hip Hop, Afrohouse, Gqom, Kwaito och elektroniska tunes. Priserna i baren sätter ett belåtet smile på facet och du lär inte vara törstig på hela kvällen. Events och dj’s varierar drastiskt mellan klubbar/barer, ett bra tips är att checka ställena på Facebook för att ta reda på vilken typ av kväll det är.

Kitcheners
71 Juta St, Johannesburg, 2000

Great Dane
5 De Beer St, Johannesburg, 2000

The Bannister Hotel
9 De Beer St, Johannesburg, 2001

Zone 6, Soweto
28, Blackchain Shopping Centre, Chris Hani Rd & Patrick Street, Soweto, 1862

Taboo
24 Central, Cnr Fredman Drive and Gwen Lane, Sandton, Johannesburg, 2192

AND Club
45-47 Gwi Gwi Mrwebi St, Newtown, Johannesburg, 2113


SHOPPING
Essential Vintaj
På en tvärgata vid Fox Street hittar du second hand butiken Essential Vintaj som drivs utav världens härligaste Vusi och Thando. Här kan du fynda grymma plagg och hänga med Joburg-locals.
Kruger Street

African Craft Market Rosebank
Perfekt för att shoppa souvenirer till familj och vänner.
Cradock Ave, Rosebank, Johannesburg, 2196

Neighbourhoods Market
Vill du fynda snygga solglasögon och second hand eller unna smaklökarna ska du hoppa runt på Neighbourhoods Market i Braamfontein på Lördagar.
73 Juta Street

Bra att veta:
Ta sig runt gör du bäst via Uber eller appen Taxify och undvik promenader efter solnedgång.

Publicerades i Djungeltrumman #47.