Stadsguide: Mooloolaba

I Australien, strax norr om Brisbane, finner du staden Mooloolaba med dess vackra kanalsystem. Caféer, secondhand och barer i kombination med strandpromenaden och den fantastiska stranden är grunden i denna kuststadspärla.

Mat
Ibland unnar jag mig  en lyxfrukost eller brunch på The Velo Project. Caféet, som håller öppet från tidig morgon till strax efter lunch, har en mysig retrofeeling och ligger lite undangömt från de vanliga turistgatorna. Njut av den klassiska frukostmackan Avocado smashed eller någon av deras goda och vackra crepes.
The Velo Project, 19 Careela St

Från stranden rakt ner på Brisbane Road hittar du CK Coffee Bar & Wholefoods. Veggie stacken rekommenderas starkt och även deras klassiska acai bowl. Jag har testat kombucha på tapp här, jättegott och hälsosamt!
CK Coffee Bar & Wholefoods, 17 Brisbane Rd

En lätt och mysig picknicktur får du om du köper fish and chips från Fisheries on the Spit och sen slår dig ner på stranden nedanför i solnedgången. Det har jag gjort otaliga gånger.
Fisheries on the Spit, 21 Parkyn Parade

Elixiba. Foto: Hanna Woll

En kvarts bussfärd till grannstaden Maroochydore är helt klart värt för den veganska och glutenfria restaurangen Elixiba. Inredningen med vackra trädetaljer, mysiga ljusslingor och grönska skapar en förtrollande stämning. De har fantastiska drinkar och riktigt goda rätter med bred variation som även allätare uppskattar.
Elixiba, 3/11 Ocean St

Utekväll
Vill du hänga med lite “the locals” går du till Taps, de har grymma drinkar och svalkande öl. Höjdpunkten med baren är att du själv kan tappa upp din öl vid bordet, kan det bli bättre?
Taps, The Esplanade & Brisbane Road

På The Wharf Taverns nattklubb The Helm beställer du något uppfriskande och lyssnar på livemusik. Men undvik att gå dit på torsdagar, då alla studenter är där och dränker sin pluggångest. Om du inte vill göra exakt samma sak förstås.
The Helm, 123 Parkyn Parade

Är du sugen på en redig utekväll tar du dig till bargatan Ocean Street i Maroochydore. Solbar och Old Soul har liknande koncept med en lugnare bar, men oroas inte av detta – längre in i lokalen finns ett litet undangömt dansgolv för den danssugna. Old Soul, till skillnad från Solbars poplåtar, ger dig livespelningar och schyssta lokaltalanger. Till Level 2 går du på fredagar (inte lika bra på lördagar) där du dansar in natten till ny musik. Speciellt om du är ett fan av trapmusik. Vill du bara sitta med ditt sällskap och dricka drinkar är The Post Office bakgård och La Canteena mysiga ställen.
Level 2, River Walk, Sunshine Plaza
Övriga ligger mitt på bargatan Ocean Street

Shopping
Längs med Mooloolabas esplanad hittas några av de vanligare australiensiska klädkedjorna blandat med enstaka fristående butiker. Utbudet här är ganska monotont men var inte ledsen för det – utforska hellre utbudet av secondhandaffärer. Du kommer att hitta guldkorn som är omöjliga att få tag på hemma i Sverige.

Retournez-Vous. Foto: Hanna Woll

Teepee Treasures har ett lite mindre, men välsorterat, utbud. En rockig vintage vibe finns i affären och här hänger bandtröjor, västar, denimplagg och schyssta skjortor med prydliga mellanrum. Ett måste att besöka är Retournez-Vous som, tvärt emot Teepee, ger dig den klassiska secondhand-feelingen. Kläder, skor och accessoarer ligger, hänger och står från golv till tak och ett helt separat rum är tillägnat festkläder från förr och ungefär tusen par skor färgkoordinerade i en pyramid.
Teepee Treasures, 5/105 Brisbane Road
Retournez-Vous, 4/23 Brisbane Road

Stränder 
Mooloolaba Beach hamnade på sjätte plats bland Australiens bästa stränder 2016. Du har tre val när du ska gå till stranden. Antingen gör du som resten av soldyrkarna och lägger dig i mitten mellan badflaggorna. Du kan också gå till höger där det är lite lugnare, eller så gör du som jag och går till vänster för ett mysigare och lugnare strandhäng utan allt spring. Tar jag inte en miniroadtrip efter bra vågor drar jag till Alexandra Beach för att surfa. Har du ingen egen bräda går det att låna på plats, eller varför inte bara åka dit för att spana in ditt framtida semesterragg?

Publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #38