Annons ↓ Annons ↑

Stadsguide: Neapel

Neapel, Italiens tredje största stad, har betydligt mer än sopberg och camorra att bjuda på. Maria Kopp guidar till sina godaste, vackraste och mest napolitanska smultronställen.

MAT

Trattoria da Nennella
Några steg in i spanska kvarteren (quartieri spagnoli) från Via Toledo ligger institutionen Nennella. Ska du bara äta en enda middag i Neapel ska du äta den här – förutom genuin napoletansk mat får du nämligen ett helt skådespel, inklusive sång, på köpet. Bordsbokning existerar inte; bara gå dit, skriv upp dig på listan och ta en spritz i baren bredvid medan du väntar.
Vico Lungo Teatro Nuovo 103

Pizza
Pizzan kommer som bekant från Neapel, det är invånarna snabba att upplysa dig om. Och även om det låter klyschigt är maträtten som från en annan värld, kanske till och med ett annat universum, här. Tunn krispig deg, tomater sprängfyllda med smak och alldeles ny-ystad buffelmozzarella gör det svårt att gå tillbaka till den flottiga svenskifierade versionen.
L’Antica Pizzeria Da Michele, Via Cesare Sersale 1
Pizzeria Gino Sorbillo, Via dei Tribunali 32
Pizzeria Osteria Manfredi, Via S. Teresa a Chiaia 33

Trattoria del Sole (“ex Casillo”)
Det här lilla hål-i-väggen-stället nära Montesanto-stationen har bara öppet på lunchtid, men är väl värt att leta reda på. I den enkla matsalen får du förvisso ingen nedskriven meny (ta med ordlista/tolk), men alltid färsk och vällagad fisk, mycket mat och vin för pengarna samt ett mer än hjärtligt bemötande.
Vicoletto Rosario a Portamedina 25

Gelato/granita
Egentligen kan vilken napoletansk glassbar som helst få dig att brista ut i glädjerop, men min favorit är kedjan Fantasia Gelati som har butiker lite varstans, både “nere på stan” och uppe i Vomero. Sommartid kan du också se små moppevagnar som kör omkring och säljer granita (isglass) gjord på nyplockade citroner. Ett måste!
Via Toledo 381/Piazza Vanvitelli 22/Via Cilea 80/Largo Laia 30/Via Chiaia 186

Foto: Maria Kopp

BAR

Chiaia
I de chica Chiaia-kvarteren drar kvällen igång runt klockan 18 när barerna öppnar för aperitivo – det vill säga: beställ en dryck och få en massa snacks på köpet. Som en svensk aw fast med färska oliver och bruschetta istället för torra kycklingvingar. Klassiska vinbaren Enoteca Belledonne, eller lite modernare Chandelier, är bra ställen att börja på. Håll också utkik efter events på mat- och dryckesparadiset Gourmeet, Neapels svar på Urban Deli.
Enoteca Belledonne, Vico Belledonne a Chiaia 18
Chandelier Café, Vico Belledonne a Chiaia 34
Gourmeet, Via Alabardieri 8

Piazza Bellini
På det här lilla torget, döpt efter kompositören Vincenzo Bellini som också står staty, är det full fart långt in på småtimmarna. Studenter blandas med stadens bohemiska crowd och priserna är ytterst rimliga. Passa på att spana in den grekiska stadsmuren från 300 f. Kr. medan du minglar med ett glas i hand på Bar dell’Epoca, Lemmelemme eller Bourbon Street.
Bar dell’Epoca, Via Santa Maria di Costantinopoli
Bar Lemmelemme, Piazza Bellini 74
Bourbon Street, Via Vincenzo Bellini 52

UTSIKT

Villa Floridiana
Ta bergbanan (funicolare) upp till området Vomero och promenera bort till Villa Floridiana. Bourbon-kungen Ferdinand IV byggde villan 1815 åt sin fru Lucia Migliaccio, hertiginnan av Floridia, och från trädgården har du en oslagbar vy över Neapelbukten. Inte så många utländska turister hittar hit vilket gör stämningen lugn – med locals som läser tidningen, familjer på picknick i den omgivande parken och en och annan bröllopsfotografering.
Via Giordano Luca 16

SHOPPING

Mercatino di Antignano
Att besöka en napolitansk marknad är obligatoriskt, om inte annat så för underhållningsvärdet. Precis som i resten av Vomero lyser turisterna med sin frånvaro här, istället är det napolitanarna själva som fyndar allt från druvor och citroner till klänningar och kaffekokare. Tips! Intill marknaden ligger butiken Ceramiche di Vietri där du hittar lokal keramik till en bråkdel av turistkvarterens priser.
Piazza Antignano

La via dei presepi
Året runt står julen, och mer specifikt julkrubban (presepe), i centrum på den här myllrande gatan mitt i Neapels gamla stadskärna. Spana in hantverkarna in action i sina små ateljéer, och kanske köp med dig en figur hem som souvenir? Välj bland allt från de klassiska bibliska karaktärerna och stadshelgonet Maradona till dagens fotbollsstjärnor och politiker.
Via San Gregorio Armeno

Foto: Maria Kopp

UTFLYKT

Procida
Skippa jet set-hetsen på Capri och det tyska charterhänget på Ischia, och ta färjan till lillasystern Procida istället. Här är tempot lugnare och turismen bara ett marginellt inslag i de små pastellfärgade fiskebyarnas vardag. Bästa stranden finns en bussresa bort från hamnen i Chiaiolella, men missa inte heller vackra Cala del pozzo vecchio där filmen Il postino – postiljonen spelades in!
Färja/bärplansbåt från Molo Beverello, Mergellina eller Pozzuoli

Marechiaro
Ta bussen österut genom det välbärgade Posillipo-området, gå av vid Discesa Coroglio och promenera ner mot vattnet till denna omskrivna och omsjungna plats. Ta ett dopp i det klara vattnet, styr en picknick på klipporna och glöm inte kolla in det berömda fenestella (fönster) som sägs ha inspirerat Salvatore di Giacomos klassiska visa Marechiare.
Buss: 140 från via Guglielmo Sanfelice/C21 från Piazza Sannazzaro

Foto: Maria Kopp

LITEN ORDLISTA 
napulitano – romanskt språk som härstammar från latinet och talas av cirka en tredjedel av Italiens befolkning
partenopeo – annat ord för napolitansk (från den grekiska kolonin Parthenope, nuvarande Neapelområdet)
Pulcinella – Commedia dell’arte-karaktär som blivit en symbol för Neapel
corno (‘o curniciello) – ett litet rött horn av lera eller korall som ger tur, men bara om du fått det som gåva!
pizza margherita – döpt efter drottning Margherita av Savoien som hedrades med en pizza i Italiens färger vid ett besök i staden
sfogliatella – ett slags napolitansk croissant fylld med ricotta och apelsinskal
facimm e nummr – betyder “låt oss spela på lotto”, vilket är mer poppis här än någon annanstans i landet

Publicerades först i Djungeltrumman #41. Läs hela numret här!