Annons ↓ Annons ↑

Stadsguide: New York

New York är en enorm stad och så mycket mer än downtown Manhattan. Times Square och Brooklynbron i all ära, men Emelie Svensson tipsar om pärlorna bortom de klaustrofobiska turistklustren.

MAT
Yes, juice-iga burgare får folk att stöna högt i USA, men smältdegeln New York har också det bästa av all världens mat. Meze från Mellanöstern äter jag helst på Hummus Place i The Village. Stora fat med den godaste och krämigaste hummusen (har man tur sitter Jesse Eisenberg vid bordet intill!) På Mexican Radio glufsar jag heta fajitas med guacamole och på Shilla i Little Korea grillas koreansk BBQ direkt på bordet. Vill du trots allt ha en burgare är kedjan Shakeshack en favorit, även för veggies.

Hummus Place, 71 7th Ave S
Mexican Radio, 19 Cleveland Pl
Shilla, 37 W 32nd St
ShakeShack, bl and annat i Madison Square Park eller 49 E 42nd St

UTEKVÄLL
De flesta besökare vill sippa på en cocktail med utsikt över betongdjungeln, men se upp så att du inte hamnar på köttmarknad med övriga européer. Ett tips är opretentiösa VU Rooftop Bar med en kanonvy över Empire State Building. Mer fancy: The View inne på Marriott Hotell vid Times Square  – lite dyrare, men baren snurrar for god’s sake! Du som vill ha dans-maraton bör svänga höfterna till Union Pool i Brooklyn, här finns flera dansgolv, grym musik, en mysig uteplats med ljuslyktor, mexi-matvagn, billig öl och toppenstämning.

VU Rooftop, 17 W 32nd St
The View, 1535 Broadway
Union Pool, 484 Union Ave

PARKER
New York är inte bara betong och neon, det bästa är de små gröna oaserna inklämda mellan husen. Köp med dig mat från en deli, släng dig i gräset i Bryant Park, titta upp mot skyskraporna och lyssna på en saxofonist längre bort. En fantastisk vy över Manhattan och East River fås också i Brooklyn Bridge Park, nedanför Brooklynbron. Där är det utomhusbio om somrarna och oslagbart att promenera med utsikt mot New Yorks alla världskända monument. Missa inte heller High Line – en gammal tågräls tio meter ovanför marken som gjorts om till park.

MARKNADER
Att slösa stålar är allra roligast på hipstermarknaden Brooklyn Flea som ordnas varje helg. Här finns inga gamla barnleksaker eller noppriga H&M-tröjor, utan ett urval av Brooklyns coolaste designers blandas med vintageklänningar, plåtburkar och skolaffischer. Även Chelsea Market är väl värt ett besök, men inte lika mycket för prylarna som för byggnaden: en gammal ombyggd kakfabrik där de bevarat industridetaljer och kombinerat med ny skrotdesign.

Brooklyn Flea, brooklynflea.com
Chelsea Market, 75 9th Ave

BUBBLARE
Beachen ligger bara en knapp halvtimme bort med tunnelbana från Manhattans sus och dus. I Coney Island kan du äta corn dog på pinne, strosa på strandpromenaden förbi det gamla charmiga retro-tivolit bort till Brighton Beach eller ”Little Russia”. Där är alla skyltar på ryska, små tanter som inte kan ett ord engelska säljer piroger och pensionärerna hinkar vodka mitt på dagen.

Coney Island, 1208 Surf Avenue. Ta linje D eller F från Manhattan.

GRATIS
Gå, gå, gå. Att bara titta på människor är ett nöje i New York. Det känns som att något lurar kring varje hörn: en modeplåtning, en fantastisk gatumålning eller en tjusig dam som vinkar in en taxi på film-manér.