Stadsguide: Oslo

Oslo är inte vilken huvudstad som helst. Här kan du komma undan med att rulla i fleecetröja eller klackar utan att någon höjer på ögonbrynen. Kom som du är och kos deg i Oslo. Men skippa paradgatan Karl Johan, du missar ingenting. Inget alls.

Bra att veta: Butiker har söndagsstängt så ingen shopping på vilodagen, då går man på tur eller äter god mat med vänner och familj.

Plus: Bra kollektivtrafik med spårvagnar, bussar och tunnelbana.

Gött häng

Oslo Mekaniske Verksted
Denna gamla verkstadslokal är nog den trevligaste och skönaste i hela Oslo, som ett förlängt vardagsrum där du kan hänga med dina favoritmänniskor eller ensam. Här finns böcker, spel och bra öl. Ingen matservering, men blir du hungrig så kan du bara beställa take away och äta där.
Tøyenbekken 34

Kulturhuset
Det som förut var en postlokal är nu en kulturell mötesplats för entreprenörer och konstnärer. På Kulturhuset är stämningen välkomnande och avslappnad. Kvällstid hålls många olika arrangemang här, som dans, konserter, utställningar, quiz och vinprovning.
Youngstorget 3

Chillout Travel Store
För den resglada finns det ett halvflummigt och mysigt resecafé där du kan köpa en praktisk rygga, träffa din nästa resepolare eller ta en cappuccino.
Markveien 55

Oslovelo
Café/bar/cykelverkstad/butik på Grünerløkka där du kan lyssna på soul, jazz, disco och hiphop. Drivs av cykelentusiaster och är perfekt för att spana på skäggiga hipsters!
Seilduksgata 23

Liebling
Retrocafé med roliga leksaker, tysk öl och Grunerløkkahipsters.
Øvrefoss 4

Bar och klubb

Angst
Deprimerande namn på en färgglad pärla. Gå till Angst (ångest) en fredag- eller lördagkväll, och ta en whisky sour, njut av sköna vibes och härligt folk. Uttrycksfull inredning med serieteckningar på väggarna och plastblommor som täcker taket gör ett besök till den här baren allt annat än ångestfyllt. Att Angst är listad på Worlds Best Bars är inte förvånande.
Torggata 11

Himkok
Relativt nyöppnade Himkok har tagit sig in på listan över världens bästa cocktailbarer. Om du klarar av att hitta ingången kan du förvänta dig de bästa drinkarna gjorde på egendestillerad gin, vodka och såklart aqvavit. Denna bar är ett mikrodestilleri i sann skandinavisk anda.  
Storgata 27

Crow Bar
Oslos största mikrobryggeri är stället för dig som är en ölnörd. Varenda öl är från ett lokalt mikrobryggeri i Osloområdet. Plus för deras bar food, testa kebaben som kittlar dödsskönt i kistan.
Torggata 32

Aku Aku
Grattis, du har funnit Grunerlökkas lilla drinkoas. Underhåll dig med uppblåsbara fiskar som agerar lampor och träfigurer i sann Kontiki- och Thor Heyerdalanda! Ta med tålamodet, dessa goda drinkar är ett handarbete som tar lite tid.
Thorvald Meyers gate 32

Klubb Blå
Den gamla lagerlokalen på Grünerløkka startade som en jazzklubb 1998. Nu har den utvecklats till att rymma alla möjliga genrer och du kan se konserter med svenskar såsom Cherrie, Linda Pira, Little Jinder men också internationella DJ:s.
Brenneriveien 9c

Stratos
På sommaren kan du svänga loss på Folkteaterns tak på Youngstorget. Stratos ligger längst upp i samma byggnad som Kulturhuset och deras sommarklubb är väldigt populär. DJ:s gästar ofta och spelar house eller pop.
Youngstorget 2A

Beer Palace
Det här är ett ställe för alla som jobbat hela veckan och känner för att ta en öl och umgås.  Folkfyllt ställe med goda hamburgare och shuffleboard.
Holmens gate 3

Frukost och brunch

Nighthawk diner
Bästa stället för att återhämta sig dagen efter en överförfriskad kväll är det amerikanska dinerinspirerade Nighthawk Diner. Här kan du få flera varianter av burgare, amerikanska pannkakor, eggs benedict, milkshakes och självklart en återställare om så behövs. Heads up: det kan vara mycket folk och ibland kö, men jag lovar att det är värt väntan.
Seilduksgata 15A

Bistro Albert
Supertrevlig bistro där du kan få allt från en croque monseiur eller croque madam till omelett och toasts. Albert Bistro har både frukost, lunch och middag i fransk anda.
Stranden 3

Fru Hagen
I hjärtat av Grunerlökka ligger mysiga Fru Hagen. Här är alltid en massa trevligt folk, och du kan beställa en omelett, matiga stekta sandwich, en öl eller en drink.
Thorvald Meyersgate 40

Middag

Bar Vulkan
Restaurangkedja som finns på Bygdøy Allé, Tjuvholmen och Grünerløkka. Vulkan är den trevligaste av dem. Här kan du förvänta dig en mix av bra folk och en god sharing-meny som består av asiatiska tapas. Hummertacon med chili och mango är to die for!
Vulkan 9

Delikatessen
Charmigt och socialt tapasställe, den på Grunerlökka är mysigaste och den äldsta, men du hittar också en Delikatessen på Aker Brygge och Majorstuen.
Søndre gate 8

Sevärdheter

Aker Brygge
Okej, Aker Brygge kryllar av turister en lördag och kan ibland vara lite för mycket. Men det är ändå en upplevelse i sig att strosa här.  Bara ett par kvarter från Karl Johan ligger Aker Brygge, här kan du sätta dig på en restaurang eller på bryggan och bara hänga. Promenera ut på Tjuvholmen vid Astrups Fearnley-museet som är ett ett nationellt och internationellt nutidskonst-museum.  Är det varmt och somrigt? Ta en drink på Lekter’n. Trots den dåliga servicen är det är gött att dricka drinkar på vattnet.
Aker Brygge

Vigelandsparken
Ta en sväng förbi den uppmärksammade och pampiga skulpturparken som består av Gustaf Vigelands livsverk – 200 kontroversiella skulpturer av människor i olika konstellationer. Om somrarna är det mysigt parkhäng i Vigelandsparken som också kallas Frognerparken, här det fullt av folk som grillar och kör bag-in-box.
Nobels gate 32

Oslofjordarna
Är det fint väder? Dra ner till Aker Brygge och hoppa på en av turerna ut till Oslofjordarna. Hovedøya är den närmaste och har fina stränder.
Aker Brygge

Shopping

Majorstuas shoppinggata
Shopping är bäst längs Bogstadveien på trevliga Majorstua, här hittar du ett varierat utbud av mindre butiker, design och de stora kedjorna.
Bogstadveien

Texten publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #36