Annons ↓ Annons ↑

Stadsguide: Tallinn

Glöm Berlin och ta dig istället till Tallinn, Östersjöns pärla. Staden är en hybrid av allt möjligt.

I Estlands huvudstad hittar du industriområden från Sovjettiden som fått nytt liv med restauranger och kreativa företag med hipstertrender. I Gamla stan du kan ströva runt på små kullerstensgator och dricka öl på medeltidsinspirerade barer. Det bästa av allt är att i Tallinn drabbas du aldrig av storstadsstress. På en liten yta hittar du allt du behöver för ett lyckat citybreak.

MAT

I Tallinn vill man äta tio gånger om dagen. Staden är full av mysiga, opretentiösa restauranger med spännande matlistor. Estnisk matkultur är en blandning av lokala råvaror, internationella influenser och inte minst visuella upplevelser. Det är pure njutning för alla sinnen.

F-Hoone
Alla i Tallinn känner till F-Hoone. Restaurangen ligger i en gammal fabrikslokal i Kalamaja, som är ett sjudande område med mycket kreativ verksamhet. Det bästa är att sitta vid ett fönsterbord och iaktta folklivet. Maten är fantastisk i all sin enkelhet. På menyn hittar du en fin blandning förrätter, soppor och grytor. De vegetariska alternativen är också många. Om du inte är så hungrig, ta en lokal Saku-öl, eller en cappuccino med bakelse. Sommartid finns det gott om plats ute.
Telliskivi 60

NOP
I ett gammalt trähus öster om stan, ligger NOP. Stanna till här på väg till konstmuséet Kumu, ett stenkast bort. Här träffas locals för att äta närproducerad mat. Prova till exempel potatispannkakor med strömming eller ”Purple veggies power plate”, med sex olika rosa grönsaker och rödbets- och wasabihummus. På helgerna gäller brunch. Här finns också en liten affär, där du hittar ekologiska matvaror att köpa med dig hem. På den fina innergården finns ytterligare en servering, med en liten lekplats och sandlåda till små gäster.
J. Köleri 1

Restoran Moon
Om du är ute efter mat med en rysk touch, prova pelmenis eller borsch-soppa på den här lite finare restaurangen med modern rysk mat.
Võrgu 3

Vegan restoran V
Du kan se mycket av Tallinn utan att besöka det traditionella turistmålet Gamla stan. Men Vegan restoran V är definitivt en anledning att gå dit. En liten mysig, helt vegansk restaurang med fantastiskt hjälpsam personal. Det finns också raw-food och glutenfria alternativ.
Rataskaevu 12

KLUBB OCH PUB

Prata med locals innan du kastar dig ut i Tallinns nattliv. Troligen finns det någon ny pub eller pop-up klubb precis runt i hörnet – den hittar du inte på Tripadvisor. Men några stående tips kan jag dela med mig av.

Puudel
Här dricker man öl – eller whisky om man så vill. En liten bar som erbjuder mängder av olika öl, allt från små bryggerier till de största jättarna. Det finns också många olika lokala öl med på listan. Mysig och avslappnad miljö i Kalamaja-området.
Telliskivi 60 A

Valli bar
En institution i Tallinn. Om du vill göra en tidsresa till Sovjettiden och dyka ner i nostalgin, beställ en drink här. Interiören på Valli bar har bevarats oförändrad sedan Sovjettiden. Ett måste är att prova Millimallikas med vodka, tequila and tabasco. Enkel och effektiv. Som tilltugg prova deras sillmackor, väldigt estniskt!
Müürivahe tänav 16

Kulttuuriklubi Kelm
Här samlas studenter till olika evenemang. Det kan vara stand up comedy, konserter eller poetry slam – man vet aldrig vad det blir. Blir det för mycket: sjunk ner i barens soffor och prata med de lokala gästerna.
Vene 33

”Om du vill göra en tidsresa till Sovjettiden, beställ en drink på Valli bar”

HANDLA

Balti Jaam-station
Nyligen renoverat område intill Tallinns centralstation fullt av små butiker. En riktig hubb av små estniska producenter, allt från mat till kläder. Här hittar du retrofynd, loppisar och små matställen. Om du blir sugen på öl mitt i shoppingrundan, besök Humalakoda Brewery!
Kopli 1

Keskturg
Om du vill fly centrum och de svenska klädkedjorna som breder ut sig där, ta dig till Keskturg. Här finns en känsla av Östeuropa,  långa bord med färska grönsaker, fisk, kött. Men också gamla kvinnor som säljer sina trädgårdsskördar av grönsaker och blommor. På Keskturg kan du också hitta äkta gammalt porslin från Sovjettiderna, till bra pris. Ta cash med dig, varken kort eller Swish gäller här. Öppet varje dag.
Keldrimae 9

Artikeln publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #45