Stadsguide: Toronto

Niagarafallen, massor av shopping och, om du gillar hockey, Toronto Maple Leafs. Christine Friberg ger sina bästa Toronto-tips och rekommenderar att du upptäcker Kanadas största stad till fots.

Upptäcka

Kensington Market
I Kensington är det ekologiskt och närproducerat som gäller, och det finns matchalatte och spirulinashots i varje litet kafé du besöker. Drömkvarter för en vegetarian!

I detta härliga område finner man en salig blandning av vintagebutiker, bagerier, ostbutiker, caféer och små restauranger. Sub Rosa Vintage rekommenderas! I denna excentriska butik blandas massvis av smycken, skinnjackor, skor och till och med drömfångare. Även Kensingtons landmärke Courage My Love är en vintagebutik av rang. Ett måste för sakletaren.

Sub Rosa Vintage, 16 Kensington Ave
Courage My Love, 14 Kensington Ave

Queen Street
Gör du som jag och tar dig an staden som fotgängare, så har du inte långt från Kensington ner till Queen Street. Denna bubblande, händelserika gata med butiker, barer, restauranger och caféer som sträcker sig från början till slut ses som Torontos trendigaste. Här rekommenderar jag att ta sig till vintagebutiken Thrill of the Find, där en hittar allt från vintage YSL till Chanel och Prada.

Thrill of the Find, 1172 Queen St

CN Tower
Fortsätt din promenad förbi Queen Street ner mot vattnet och affärsdistrikten, och du får en mäktig upplevelse när du helt plötsligt står bland skyskrapor och betraktar stadsbor som skyndar in till arenan för att se Toronto Maple Leafs spela. Ta dig upp i Torontos landmärke CN Tower för att få en schysst vy över staden du precis traskat runt i. Här uppe finns tre olika restauranger för den som vill äta med utsikt.
CN Tower, 301 Front St W

Fika
Efter att ha plundrat vintagebutikerna i Kensington kan det vara skönt att slå sig ner för en kopp kaffe. Området är absolut det mysigaste alternativet i staden för detta. Här finns till och med ett svenskt kafé som heter Fika, där kanelbullar och dalahästar är en del av interiören.

Vill du komma bort från svenska alternativ är favoriten Café Pamenar. Här finns riktigt gott kaffe och en härlig miljö att pausa i en stund. Bonuspoäng för veganvänlig varm choklad. Queen Streets motsvarighet till Kensingtons kaffe finner du på Early Bird med minimalistisk interiör och bra service.

Fika, 28 Kensington Ave
Café Pamenar, 307 Augusta Ave
Early Bird Espresso, 613 Queen St W

Foto: Christine Friberg

Shopping

Är du inte så mycket för vintage ska du bege dig mot Yonge Street där Toronto Eaton Centre hägrar med en salig blandning av butiker. Här finner du bland annat Nordstroms, Forever 21 och min favoritbutik Uniqlo.

Tar du dig ut från köpcentret till Bloor Street hamnar du i high-end heaven. Här ligger Gucci, Chanel, Prada och Hermès vägg i vägg med varandra. Drömmen för många, men kanske inte för plånboken.

Mysiga området Yorkville, i närheten av Bloor Street, bjuder på fantastisk shopping i butiker som TNT, som finns både för herr och dam. Märken som Helmut Lang, Victoria Beckham och Yohji Yamamoto blandas med Yeezy, Adidas och Kenzo.

Äta

Aunties & Uncles
Vill man börja dagen med en stadig typisk nordamerikansk brunch så är ett besök på Aunties & Uncles ett måste. När du kliver över tröskeln känns det som att kliva rakt in i ett Twin Peaks-avsnitt. En diner i retrostil med pannkakor i mängder, ägg och bacon samt flera olika sandwiches. Här är det cash only som gäller.
74 Lippincott St

Foto: Christine Friberg

Momofuku
Befinner du dig i downtown Toronto runt lunchtid, borde du pröva Momofukus ramen. Kan även varmt rekommendera deras steamed buns med shiitakesvamp. Inredningen, med stora glasfönster och högt i tak, skapar en skön atmosfär.
190 University Ave

Kinka Izakaya
Denna japanska restaurang på Bloor Street är känd för sin härliga och excentriska personal. Här kan du slappna av, njuta av god mat och få dig några härliga skratt. Menyn är en blandning av traditionell japansk mat mixat med moderna specialiteter gjorda för att dela på. Glöm inte heller att beställa in sakebomber, en fantastiskt rolig upplevelse!
559 Bloor St W

Bar och klubb

416 Snack Bar
En urban inrättning som ligger nära livliga Queen Street. Här serveras tapas – eller som ägarna själva vill kalla det: ”snacks” – goda drinkar och ett fint utbud av öl. De tar inga bordsbokningar och det brukar vara hyfsat fullt, så tålamod är ett måste.
181 Bathurst St

Bar Fancy
På Queen Street West hittar du Bar Fancy, som känns igen på sin Kenzo-liknande tigerskylt. Här serveras klassisk barmat som chicken wings, natchotallrikar och öl. Någon drinkmeny finns inte, men är du sugen på en cocktail blandar bartendern efter önskemål. Här är det ofta skönt häng och bra dj:s.
1070 Queen St W

Bambi’s
Låt inte det gulliga Disneynamnet lura dig, för det här stället är långt ifrån oskuldsfullt. Detta intima och varma gömställe förvandlas likt Askungen till en technoklubb i sann underground-anda efter midnatt, och festen fortsätter fram till småtimmarna.
1265 Dundas St W

Dagstur

Niagarafallen
Skall du åka till Toronto, så borde ett besök till Niagarafallen stå på din att göra-lista. Det finns många olika sätt att ta sig hit, men enklast och billigast åker du med buss, som på en och en halv timme dig till denna mäktiga plats.