Stockholmskrog gör pizza på ölrester

Öl, ost, kolhydrater och salt är några av beståndsdelarna för att överleva en bra festival. Under Way Out West går detta att kombinera på ett nytt sätt när Stockholmskorgen 800 grader i samarbete med Norrlands Guld ljus serverar en pizza gjord på drav, en restprodukt vid ölproduktion.

Det har enligt Spendrups visat sig att dravet är rikt både på protein och fibrer och funkar jättebra i matlagning och har tidigare använts i brödbakning.

– Att öl och pizza går hand i hand är ju allmänt känt men nu har vi tagit det till nästa nivå. Pizzan blir grymt god, det är bra för miljön att resurser återanvänds och som en bonus blir pizzan till och med nyttigare, säger Stefan Santos, marknadschef för öl på Spendrups.

Drav från Norrlands Guld Ljus

800 grader i Vasastan är en favorit för många Stockholmare och kammade hem DNs gulddrake för bästa budgetkrog 2017. Krispig botten och en pizza för den som är lite kräsnare än andra är deras grej.

– Drömmen är sann: Nu kan man inte bara dricka, utan även äta öl. Smaken blir lite grövre, brödigare och fylligare; bärsigare helt enkelt, beskriver Anders Östblom på 800 grader skapelsen.

Chiara Organica, som pizzan döpts till, är gjord på en pizzadeg som innehåller en tredjedel ekologisk drav, och toppas med tomatsås, mozzarella, parmesan och basilika. Pizzan serverades på 800 grader mellan den 15 och 22 juni och på festivalerna Way Out West och Popaganda under sommaren.