Annons ↓ Annons ↑

Vita Bergen avslutar turnéhösten på Storan

Efter London, Paris och Madrid har Vita Bergen precis landat på hemmaplan och laddar upp inför lördagens turnéavslutning på Stora Teatern. Vi kollade läget med sångaren och frontmannen William Hellström.

Hej William! Hur är läget?
– Hej Maria! Det är superbra tack. Mycket att göra, men kul saker!

Vita Bergen har precis varit iväg på en liten Europaturné, berätta!
– Ja! Vi gjorde ett samarbete med Google och spelade in vår senaste singel Tänd Ljusen (första låten vi hade gjort på svenska) på tre olika språk och sen åkte vi till Paris, Madrid och London och spelade lo-fi-gigs med deras support. Hade också med oss en filmare och en ”roadie” på resan, det var ett superhärligt crew. 72 timmar av mycket flyg, tåg, taxi (+ vi släpade typ fyra väskor var) och en massa intryck, fruktansvärt kallt utom i Spanien. Det är lite synd att det var så tight schema, men i Paris hann i alla fall Gustaf vår trummis och jag vara ute på lite roliga äventyr! Mycket trummaskin och syntar!

Låter gött! Om du var tvungen att välja ett av länderna att bosätta dig i, vilket skulle det bli?
– Oh. Har redan bott i London i ett halvår, inte supersugen på att flytta tillbaka dit, haha. Vi bodde tre personer på 24 kvadratmeter, inte någon lyx direkt. Vi hade en våningssäng och en madrass på golvet som bara fick plats framför ingången, men när den låg där kunde man inte öppna ytterdörren. Så den som kom hem sist varje kväll fick helt enkelt sova på madrassen och gå upp när den första av oss skulle gå till jobbet.

– Hade valt Frankrike, brukar faktiskt vara där några gånger per år i ett hus som ligger lite avskilt lååångt uppe i bergen, inget som stör och helt bisarrt fin natur. Har faktiskt funderat på hur livet skulle se ut där och har skrivit ett par av våra låtar där.

Men det här med singeln som släpptes på fyra språk, hur gick det till egentligen?
– Jag hade gjort en låt på svenska från början och blev kontaktad angående det här projektet som innebar att man skulle använda sig av en ny Google Translate för att översätta låtar till nya språk. Det hade aldrig gjorts på det här sättet tidigare, och det kändes som att eftersom det var med just Google som inblandad part så skulle det bli på riktigt och göras på rätt sätt. Tanken var kanske först att det skulle ha varit ett sidoprojekt, men sedan kändes det mer och mer naturligt att det skulle vara Vita Bergen. Robert (som också är med och skriver i VB) hakade på och så gjorde vi det till en fullskalig Vita Bergen-låt. Franska kunde jag väl någorlunda okej, så det var inte så jobbigt, men för att spela in den spanska versionen behövde jag verkligen hjälp.

Vilken version tycker du själv bäst om? Och hur många språk kan du egentligen?!
– Oh, jag gillar ändå den svenska mest. Det är originalet och det var där hjärtat var från början. Haha, jag är verkligen ingen språkmänniska, var inte direkt klassens stjärna på språklektionerna i skolan (btw, drömde att jag var på fysiklektion igår natt?? Mycket märkligt).

”Lite synd bara för våra internationella turnéplaner om vi släpper nästkommande sex album på svenska”

Jag gillade verkligen Vita Bergen på svenska, och Spotify-lyssnarna verkar hålla med. Kan vi hoppas på mer svenskspråkigt framöver?
– Jag tror det. Åtminstone någon gång. Det känns verkligen superkul. Lite synd bara för våra internationella turnéplaner om vi släpper nästkommande sex album på svenska, men det blir ju som det blir!

Gillar du fortfarande inte Stockholm?
– Haha, Stockholm är fortfarande rätt långt ner på min lista. Men jag är där extremt ofta, i höst har jag varit där i snitt en–två gånger i veckan och jobbat. Men jag tycker ändå att vi har en rätt okej relation Stockholm och jag, vi är okej med att inte gilla varandra. Jag är ofta mest i studio eller gör andra roliga projekt när jag är där uppe vilket ändå känns rätt bra. Men hade inte velat bo där, Göteborg vs. Stockholm 8–0.

Haha, låter bra. Och på lördag spelar ni på hemmaplan, på Stora Teatern närmare bestämt. Vad kan vi förvänta oss?
– Jag och vi har sett fram emot den spelningen sedan den spikades. Det är turnéavslutning för hösten och vi har med stråkkvartett för första (och sista?) gången någonsin. Det känns också så kul att få framföra låtarna på ett sådant sätt, sedan blir det lite specialvarianter på låtar, lite akustiskt och lite så. Jag tror vi har hunnit med över 100 spelningar tillsammans nu vitt och brett, men vi har aldrig spelat på det här sättet för sittande publik. Tror nog att det blir en sådan där spelning man kommer komma ihåg, den kanske slår sig in i ledet med de där spelningarna vi gjorde med tre–fyra personer i publiken när vi var på Danmarksturné 2015 som antagligen var den mest misslyckade turnén ett band från Västsverige har gjort i modern tid.

”Allt går väl åt skogen snart ändå så lika bra att försöka ha det bra medan det varar”

Vad händer för Vita Bergen i vinter/vår?
– Det är en del jobb kvar kring releasen av senaste singeln Tänd Ljusen och med Google nu innan nyår, sedan får vi se lite när nästa singel kommer. Vi ligger i förhandlingar kring nästa album så vi får se lite var det landar. Det känns som att det just nu är den roligaste perioden sedan vi startade, men antagligen innebär det att det snart går fullständigt åt skogen. På turnéfronten kommer vi i alla fall att fortsätta spela i Sverige och i Skandinavien, antagligen en till Europasväng tidigt i vår och en sväng tillbaka till USA för lite låtskrivande. Men ärligt talat så spelar inte det så stor roll just nu, jag är mest glad av att ha möjlighet att kunna leva i Göteborg som känns som typ världens finaste stad (förutom kanske Köpenhamn) med mina vänner och kunna leva på musiken. Funderar dock på att lämna stan och flytta ut till ett hus någonstans i södra skärgården typ. Sitta framför en brasa och skriva låtar hela 2018 kanske. Som sagt, allt går väl åt skogen snart ändå så lika bra att försöka ha det bra medan det varar. Jajaja, nu är det först full fokus på Storan, resten får vi se sedan!