Annons ↓ Annons ↑

10 Vett- och etikettsregler att förhålla sig till i baren

Text: Sean O’Brien

Djungeltrummans egna restaurang- och barorakel Sean O’Brien guidar dig enkelt och smidigt till hur du ska bete dig i en bar. 

Att kliva in i en ny bar för första gången är alltid spännande. Att se sig omkring i lokalen, känna alla dofter, spana in klientelet och lyssna på vad det är för musik som spelas innan man glider fram till bartendern för att beställa. Förhoppningsvis kan denne antingen ge dig en helt ny upplevelse med dryck och tilltugg eller åtminstone stilla dina begär och ge dig vad du förväntar dig av kvällen. Men är det alltid så enkelt? 

Alla typer av barer och restauranger har sina egna regler och sociala koder som vid en första anblick kan vara lite knepiga läsa av. Till exempel kan vissa ha specialiserat sig på hantverksöl, andra på vin och en tredje kanske bara serverar juice. Man får helt enkelt känna sig fram, spana in menyn och chansa. Här kommer ett par regler som alltid är bra att förhålla sig till oavsett vilken bar, nattklubb eller restaurang du befinner dig på.

Bärs eller bubbel är alltid rätt
Vilken bar, nattklubb eller restaurang du än befinner dig på så går detta aldrig fel. Det är alltid trevligt att börja kvällen med att dricka bubbel medan du känner in stället. Kanske märker du efter ett tag att de flesta dricker cocktails? Då kan det vara hög tid att slå ett öga på barens drinklista. 

Vifta inte med kortet
Under 1960-talet kom den första versionen av det moderna bankkortet. Idag har i stort sett alla ett bankkort. Så imponerande är det inte att du måste vifta med det för att få uppmärksamhet. Men ha det gärna förberett så att betalningen går snabbt. 

Undvik oklara beställningar
Att kliva fram till en helt okänd människa och beställa ”något gott” är sällan uppskattat. Till att börja med har bartendern ifråga inte en blekaste aning om vad du tycker är gott, även om man alltid kan generalisera. Sedan kanske du inte delar bartenderns uppfattning om vad ”något gott” innebär. Specificera hellre gärna med till exempel ”en söt romdrink” eller liknande så att bartendern har något att utgå ifrån.

Klaga på priserna till bartendern
Ofta har bartendern väldigt lite att göra med prissättningen på drycken. Ingen har heller tvingat dig att köpa öl på lokal utan förmodligen är du på stället någorlunda frivilligt. Klaga hellre till ditt sällskap och välj berusningsplats efter plånbok.

Dricks är alltid uppskattat
Det här med dricks går att diskutera i evigheter, men det är alltid uppskattat. Med tanke på hur mycket sena nätter och obekväma miljöer bartenders arbetar i bara för att de brinner för hantverket är en liten slant alltid uppskattat om du känner att du fått extra bra service. Du kommer också garanterat att få mycket snabbare service när det är dags för nästa runda.

Kräv inte laddare
Ja, det är 2019 nu och de allra flesta barerna har någon typ av mobilladdare liggandes. Men att kräva att en laddare ska finnas i baren är bara ohövligt. Vet du om att din telefon snabbt går tom på ström, ta med dig egen laddare. Be heller sedan inte om att få tillbaka den stup i kvarten för att kolla Instagram.

Be inte om din drink utan is
Var ifrån kommer den här rädslan för is? Att be om att få sin drink utan is har så många nackdelar. Till att börja med kommer du inte få mer sprit bara för att isen försvinner. Varför skulle någon få det? Effekten blir snarare motsatt. Du får din alkohol mer utspädd av blanddryck. Sedan blir drinken varm och blaskig istället för att hålla sig fräsch och läskande från stunden du får den i handen tills den är slut. 

Knäpp inte med fingrarna eller vissla för att kalla till personal
Detta gör folk faktiskt fortfarande år 2019. Inte nog med att det är otroligt förnedrande och respektlöst, men det är även något som kan få dig utslängd. Knäpper fingrarna gör man kanske åt hundar men inte mot medmänniskor. En vinkning, en nickning eller ett ”ursäkta” kommer du mycket längre med.

Beställ allt med en gång
Det är få saker som är så irriterande som när någon börjar med att beställa exempelvis en mojito, vänta på att den blir färdig, sedan beställa en öl, vänta tills den är upphälld för att sedan beställa en rom och cola. Beställ allt på samma gång så kommer bartendern att göra detta på det mest effektiva sätt som möjligt.

Behandla personalen som människor
I grund och botten handlar allt om att behandla folk respektfullt och bemöta dem som människor, även om de råkar arbeta med att serva dig och göra din kväll bättre. Om du är osäker kring något, fråga. Om du vill be om något, ursäkta dig. Om du är missnöjd över något, förklara det lugnt och sansat. Allt blir så himla mycket trevligare för alla inblandade och skulle kunna lösa många problem mellan gäster och personal, även om det är lätt att omdömet försvagas när berusningen når oss.