Musikbranschen är otroligt konkurrensutsatt, och även de som har gjort rätt stora framsteg kämpar ofta för att få pengarna att räcka till. Om du verkligen har beslutat dig för att du vill leva försörja dig på musiken har du nog inte tid att jobba vid sidan om. Men om allt känns hopplöst rent ekonomiskt kan det ibland vara den enda utvägen. Vi rekommenderar inte att du utesluter den tanken helt och hållet, men du kan också ta en titt på våra tips nedan och se om inte de kan hjälpa dig finansiera ditt kommande musikprojekt!
1. Ansök om ett lån utan säkerhet
Om du är helt säker på att du har något bra att bidra med till musikbranschen kan ett lån utan säkerhet övervägas för att finansiera några av dina utgifter. Faktiskt så är det nog den resurs som förser dig med pengar snabbast, pengar som du sedan kan använda för att till exempel finansiera datorprogram och musikutrustning eller hyra en inspelningsstudio.
Men nu befinner sig ju många musiker tyvärr i en rätt dålig sits, eftersom flertalet inte har någon fast inkomst. Detta kan göra det nästan omöjligt att få lån, då de flesta långivare har ett inkomstkrav. Som tur är beviljar faktiskt några långivare lån till musiker utan fast inkomst, förutsatt att de kan bevisa en okej årsinkomst eller om de ansöker med en medsökande.
2. Undersök dina möjligheter för crowdfunding
Om du inte känner dig bekväm med att låna pengar för att finansiera ditt nästa musikprojekt är det bättre att söka dig till ett annat alternativ. I musikvärlden är fenomenet crowdfunding mycket populärt. Crowdfunding innebär kortfattat att många människor finansierar ditt projekt som en slags investering i hopp om att de ska få avkastning på ditt eller dina projekt.
Crowdfunding kräver förvisso att du verkligen har något unikt att visa upp och något som har potential att bli framgångsrikt. Men det är alltid värt ett försök! Det enklaste sättet att komma igång med crowdfunding är att vända dig till en crowdfunding-webbplats för just musiker. Då kan du dessutom läsa intressanta inslag om andra musiker som har fått finansieringshjälp på detta sätt och förhoppningsvis bli lite mer motiverad.
3. Ansök om ett musikstipendium
Sist men inte minst föreslår vi att du ansöker om ett eller flera musikstipendium. Det skadar aldrig att skicka in några ansökningar tillsammans med ett genomfört projekt eller ett projekt du arbetar på för att få hjälp från en kulturfond, kommun eller liknande.
Faktum är att det delas ut en hel del olika Stipendier varje år i Sverige, varav vissa kan uppgå till så mycket som 100 000 kronor! Naturligtvis måste du verkligen ha skapat något riktigt bra, men det är vi övertygade om att du har. När du skickar in din ansökan är det mycket viktigt att du tror på dig själv. Din musik behöver inte vara perfekt för att du ska få ett stipendium. Du behöver “bara” visa att du brinner för det du gör och att du har något enastående att bidra med till musikindustrin.