Annons ↓ Annons ↑

Att så ett frö!

Krokus och violer i all ära, men vi föredrar grejer man kan käka. Så himla passande nog är det perfekt tid för kryddodling! Ta fram vårvokabulären och byt frös mot frön.

Frida-Ronge2

Men vilka kryddor ska man satsa på? Vi bad Frida Ronge från vRÅ om råd – och fick reda på vad som passar allra bäst till mojito, och vilka kryddor man kan lägga i sorbet. Har du ingen balkong eller odlingsplätt? Ingen fara heller, de flesta kryddor kan man odla i köket!

Koriander
– Helt fantastisk krydda, den har jag gärna alltid hemma. Den är vacker och god. Och kan användas till nästan allt, i dressing, sallad, någon gryta, yoghurt, vårrullar.

Odling: Solig, varm och vindskyddad plats. Odla inte nära fänkål. Koriander trivs bäst i luftig, mullrik och fuktbevarande jord och passar tyvärr inte asbra att odla inomhus (tårar), men till den utan balkong eller jordplätt: våga för att vinna!

Shiso
– Denna krydda är min favorit på vRÅ, det är en ört som man brukar säga är en släkting till mynta-familjen. Den smakar ganska mycket som parfym, fast på ett härligt sätt! Och den är fantastiskt god att ha till sashimi. Den framhäver den råa fisken plus att den är jättevacker! Men det är kanske inget man köper hem och gör en kycklinggryta med. Däremot kan man göra shisomojito!

Odling: Fukta jorden och tryck ned fröerna lätt på ytan, håll cirka 20 grader varmt. Om du odlar ute: driv upp inne först och hitta sen en plats i lä. De tröga fröna gror oftast bättre efter tre veckor i kylen.

Oregano
– Om du gillar det italienska köket! Men i Italien så arbetar man ju mer med färsk oregano än den man blev uppvuxen med hemma, när mamma gjorde typ varma mackor i ugnen, med smält ost och oregano på. Så smakar inte alls den färska oreganon, den är fantastisk god. Inte alls min favorit som torkad.

Odling: Kryddan för den som glömmer vattna! Gillar ej att stå fuktigt men behöver mycket ljus. Hänger med ranka grenar inomhus men överlever!

Oregano closeup

Dill
– Jag älskar dill! Det använder vi väldigt mycket på vRÅ. Till exempel till gravning, dekoration och i dill- och örtolja. Vi har även en ny sorbet på gång med äpple, dill och shiso. Hemma kan man göra en skagenröra, kalla röror eller gubbröra. Och äggen måste dekoreras med dill på alla högtider, jag blir sur annars.

Odling: På en solig plats, balkong och fönsterbräda kan funka hur bra som helst. Försök skaffa mullrik och fuktig jord. Glöm inte att vattna mycket!

Ostronblad
– Det är ett blad som smakar ostron helt enkelt, konstigt va? Det är jättevackert och när du tar på det skiftar det färg, det blir grönare när du tar i det. Vi brukar ha det som garnering på sashimi till exempel. Om man har en kötträtt som man inte vill blanda ner skaldjur i men ändå få en mineralisk smak passar det också bra, men det är nog lite mer av ett restaurangblad egentligen.

Odling: Är inte bara en magisk, utan också en rätt tålig växt. Trivs bäst i näringsrik, sandig jord där vattnet kan rinna igenom. Sätt på ljust halvskuggigt ställe.   

Gräslök
– Är egentligen en lök, men växer som en ört ovanför jord. Har lite mildare smak än salladslök och annan lök och är en riktigt favorit, som jag gärna använder både på vRÅ och hemma. På vRÅ gör vi en god hjorttartar med gräslök. Men om jag ska bjuda hem någon jag tycker om på något med gräslök gör jag färska vårrullar, sesam- och jordnötsmarinerade glasnudlar, vårlök, gräslök, koriander och räkor. Det tar två minuter att koka nudlarna och rispappret lägger du bara i blöt, sen hackar du och rullar ihop som en taco. Min mormor brukade alltid klippa gräslök över prickigkorvmacka.”

Odling: Klarar ett liv på fönsterbrädan bra. Toppa så att det är fem centimeter kvar i krukan så kommer de igen. Sätt i soligt läge i mullrik, fuktig jord där vattnet rinner igenom bra.  

Mynta
– Passar bra på sommaren, man kan ha den i dressing eller bara i vatten med gurka, och givetvis i drinkar. Kanske också i en kall buljong till nudlar, med pilgrimsmussla, ostron eller kräfta, passar nog inte till feta fiskar. Men allt är ens egna smak! Vissa örter tycker fler generellt passar till det ena eller det andra, men ingenting är rätt eller fel.

Odling: Myntan är en växternas survivor och sprider sig lätt i både kruka och land. Bra nybörjarplanta! Trivs i halvskuggigt läge i väldränerad jord.  

Hanna Rasmuson

Den här texten publicerades ursprungligen i Hela Stan #17