Annons ↓ Annons ↑

God Jul-drinkar!

Alla pengarna är lagda på julklappar och det där välfyllda spritskåpet är fortfarande en avlägsen dröm. Så vi bad experten – Tom Surma på Familjen – lära oss göra goda drinkar med bara en alkohol i skåpet.

Clementin & Saffran

O.P Anderson 5 cl
Sockerlag på julmust och saffran 3 cl
Clementinjuice 2 cl
Citron 2 cl
Skaka upp allt med is och dubbelsila upp i kylt cocktailglas. Servera med clementinklyftor.

Så här gör du saffrans- och julmustlag:
Koka ner 1 flaska julmust med 0,5 kg socker och 1 påse saffran. Koka tills det reduceras till halva vätskan. Låt svalna.


Kanel & Te

Bulleit Bourbon 5 cl
Kanelsockerlag 2 cl
Is gjord på rött te
Seehusen’s Bitter 3 skvättar
Rör bourbon, sockerlag och bitters, ihop med apelsinskal i ett rörglas med is.
Sila upp över isblock gjorda på rött osötat te. Garnera med apelsintwist.

Så här gör du kanelsockerlag:
Koka 50 procent vatten med 50 procent socker tills det smällt och blivit en klar sockerlag. Koka med önskad mängd kanelstänger (tänk 5 stänger till 0,5 l vätska)
Låt stå ca 12 tim.

Så här gör du te-is: brygg önskad mängd te (starkt te) och häll detta i en plastbytta och ställ i frysen. Låt stå tills den fryst (ca 1 dygn).