Annons ↓ Annons ↑

Emily Bratt – ny trädgårdsbloggare

Ny bloggare igen! Emily Bratt kom klättrandes uppför bönstjälken med en massa trädgårdsinspiration och påfågelplaner i bagaget. På bloggen En annan trädgård lovar hon lika delar odlingstips, persikobellinis och livet-på-landet-romantik.

Hej Emily, och välkommen till Djungeltrumman!
– Tack, vad kul!

Berätta lite om dig själv.
– Jag har större delen av mitt yrkesliv jobbat inom det gröna. Förr hade aldrig kunnat tänka mig att jobba med något annat, aldrig någonsin heller lämna Göteborg. Nu har jag hemmakontor där 25 % av verksamheten består av grönt och jag bor på en ö.

När allt kommer omkring handlar det om hur du vill att din vardag ska se ut. Vill du sörpla drink på en uteservering i Linné eller i din fruktträdgård? Idag är det valet självklart för mig. Jag känner mig tillfreds och utövar mina intressen här på landet. Det jag kan önska mig är mer tid, mer energi. Ska man någonsin bli pigg igen? Att ha barn är som att vara konstant bakfull – minus festen.

Haha, oj, låter jobbigt. Hur hamnade du i odlingsvärlden, då?
– Det var den där drömmen som kom smygandes i samma veva som min äldste son föddes, för sex år sedan. Trädgård och grönt är ju ett brett område och odling (av köksväxter) var inte något jag hade jobbat professionellt med eller ens intresserat mig för tidigare. Förra året var första sommaren med en köksträdgård.

”Precis som maten har även trädgård letat sig in i populärkulturen”

… och hur kom idén om en trädgårdsblogg?
– Jag hade en idé för ett par år sedan att det skulle vara kul att skriva om växter i ett populärkulturellt sammanhang. Trädgårdstrenden har ju verkligen fått fäste och det finns väl knappast något livsstilsmagasin eller kvällsbilaga som idag står utan sina gröna sidor. Precis som maten har letat sig in i populärkulturen har ju även trädgård det. Och de sista åren ännu mer, på grund av hela hipsterprylen. Sedan finns det också ett ständigt romantiserande av ”det där härliga livet på landet”. Jag älskar ju också den bilden.

Vi med! Vad kommer En annan slags trädgård att handla om?
– Om allt möjligt som händer i trädgården och som jag tycker är roligt. Om olika projekt, om vägen dit för att nå slutmålet. Som är nåt i stil med att vi sitter i fruktträdgården, omgivna av restaurerade stengärdsgårdar och dricker bellini från våra spaljerade persikoträd. Barnens ljuva stämmor hörs lite vagt från skogen, Bohuslän-Dals svarthönsen pickandes på backen och hundarna som far fram. Hushållskon och fåren sambetar i hagen. Och så kommer den där flotta vita påfågeln spatserande – som om han äger hela stället.

På vilket sätt är din trädgård annorlunda?
– Jag tänkte först att den skulle heta något i stil med Livet på Svanvik (namnet på stället där vi bor), ironiskt då förstås. Det hade onekligen tillfört en lätt borgerlig touch. Nej, ”En annan slags trädgård” känns mer indie. Men det är väl helheten som gör den annorlunda. Jag gillar ju det ogreppbara, att man inte riktigt får ihop bilden. Förena myllan med champagnen liksom. Jag vill inte bli placerad i något fack. Jag gör som jag vill.

”Min blogg är mer för stadsmänniskan som vill utforska det gröna”

Ge oss tre bra odlingstips!
– 1. Tänk och jobba i femårsperspektiv (vad gäller allt). Vet man vad man vill så kan man skapa mycket under fem år. Det är också ett helt rimligt tidsbegrepp. Oberoende på vilken storlek du tänker dig, balkong eller villaträdgård, så kan det vara gött att ha en plan och några mål.

2. Samodla grönsaker och annueller (ettåriga örtartade växter). Det fyller en mängd funktioner; du har ätbara blommor (om du väljer ätbara sorter), det ser vackert ut i odlingarna, det minskar skadeangrepp och du får material till att täcködla med, du kan bli självförsörjande på snittblommor osv. Exempelvis krasse, solros, gurkört, ringblomma, kryddtagets.

3. Glädjen över att det faktiskt växer är ett faktum, även om man egentligen inte är särskilt förtjust i grödan. Har man kommit så långt i sin odling kan man börja fundera över vad man faktiskt tycker om, vad som skulle kunna göra skillnad för ekonomin om man slapp dessa inköp, exempelvis x antal krukor koriander och basilika/vecka?!

Vem ska läsa din blogg?
– Förhoppningsvis någon mer än min mamma. Nej men kanske inte den mest inbitna odlaren eller trädgårdsentusiasten. Det finns så många bra bloggar och människor med stort kunnande och kompetens som berör dessa ämnen – både proffesionellt och på hobbynivå. Jag tror att detta kanske är mer för stadsmänniskan som är nyfiken och sugen på att utforska det gröna. Som fantiserar, planerar eller bara drömmer om ett alternativ. Roligt om man kan inspirera någon eller så ser man det bara som lite kul läsning. Och framförallt, ta det med en nypa salt när jag kommer dragandes med diverse sanningar om varför vita blommor är fula och varför halmgula, brända ockratoner och varma cremerosa är snyggast. Det är ju min sanning.