Yaki-Da är nattklubben som vände upp och ner på Göteborg när de öppnade för sex år sedan. I den legendariska kaffebaren kan du hitta Lorentz med en tiokaffe i handen och i restaurangen har några lyckliga skymtat Kanye West sörpla ostron.
Gillar du att gå på klubb har vi antagligen passerat varandra i den snirkliga trappan en sen natt. Högst upp i klubben hittar du en ekologisk och KRAV-märkt bistro* som har öppet hela natten, med fokus på mat du kan äta med lite godare samvete. Det är en restaurang med många möjligheter, från ensammiddag vid chefs table till långbord med tjocka släkten. Inredningen för tankarna till en sportig Great Gatsby, det är extra allt men väl avvägt och den festliga stämningen är svår att missa.
Jag och en vän slår oss ner i en fluffig sammetssoffa en onsdagkväll. Efter lite snack med en av våra fyra servitörer (ja det är ruljans här!) kommer vi fram till att dricka en riesling från Georg Breuer (105 kr).
Förrätterna kommer in snabbt, laxsashimi (145 kr) med sotad pilgrimsmussla, sikrom, sojamajonäs, spröda ärtskott, rå rädisa och rostade sesamfrön. Fisken är god men sesamsmaken är too much. På andra sidan bordet blir det grillad grön sparris (105 kr) med citroncréme, saltrostade nötter och en tunt hyvlad vit sparris på toppen. Snyggt för ögat, men inget som får oss att jubla, det smakar okej men är inte särskilt spännande.
Spektrat av varmrätter sträcker sig likt Claude van Dammes epic split, från räkmacka till glasnudelsallad. Vi bestämmer oss för pannstekt röding (215 kr) och Yaki-Das falafel (185 kr), fisk och falafel brukar vara säkra kort. Rödingen serveras med potatissallad, grönsaker, kryddost, rågkrisp och kräftmajonäs. Det är riktigt gott! Men kryddosten hittar vi inte, och vi saknar en presentation av rätten när den anländer till bordet. Falafel är den enda veganska varmrätten, men är inget vidare – tabbouleh, hjärtsallad, friterade rotfrukter och en dressing på dill och mynta ackompanjerar stora, hårt friterade, torra bollar. Den tröttsamma fördomen om att vegetariskt är tråkigt besannas. Kikärtorna hade behövt en omgång till i malen och överlag skulle lite kryddor sitta fint.
Men det blir, falafel-besvikelsen till trots, dags för efterrätt, för en sockerjunkie är hemmagjord snickers (95 kr) kvällens fullträff. Ett tjockt lager choklad fylld med kolasås och nötmousse, och en egengjord vaniljglass sprinklad med kanderade nötter. I glaset ett portugisiskt dessertvin (85 kr).
När maten är uppäten, och glasen urdruckna, och vi summerar enas vi om att Yaki-Da som nattklubb är oslagbar, gänget här kan det där med att göra fester en aldrig vill ska ta slut, men maten glömmer vi så fort vi lämnar bordet. Som enda (betydligt dyrare) alternativ till Sibylla kvart-i-tre hade jag förväntat mig mer än en spretig meny där allas behov försöker tillfredsställas, utan att lyckas.
Nej, jag hoppas de vågar vässa till sitt koncept och bli bäst på just nattamat – det är något i alla fall jag saknar i Göteborg, hamburgerkedjorna längs Avenyn borde inte vara ett bättre alternativ.
Bäst: Den hemmagjorda vaniljglassen och den avslappnade men engagerade servicen.
Sämst: Det vegetariska på menyn och att servisen inte presenterade maten. Livepianisten överröstade allt, även vår konversation.
Öppettider: Ons 20-03, fre 18-03, lör 18-04
Priser: 95-255kr
*För att bli en KRAV-märkt resturang krävs det att minst 25 % eller 15 produkter av det totala inköpsvärdet av livsmedel består av KRAV-, EU-ekologiska, eller MSC-märkta produkter.