Djungeltrummans matredaktör Sara Berndtsson testar något så somrigt som att grilla. Eller snarare att någon annan grillar åt dig och du bara äter.
Ett hörn på Pusterviks uteserveringen har gett plats för något som ser ut som en lite kiosk, en grillkiosk invirad i kulörta lampor. Under sommaren lämnar kockarna köket och lagar maten ute, finns det något trevligare än ett öppet kök? Nej sa mitt sällskap och jag när vi tog plats där vi kunde följa skådespelet. Vi blev först lite nervösa, två av snubbarna från humorgruppen Olika Personer stod bakom grillen, har vi hamnat mitt i en instagramsketch? Nej, det visar sig att de har ett jobb och visst kan vara både roliga och laga mat.
”Mohawk unfiltrated lager visade sig vara den perfekta grillölen”
Sommarmenyn är vegetarisk med två veganska alternativ, trots att det bara är fem rätter var det svårt att välja, på ett bra sätt – allt lät gott. Servitrisen förstod våra djupa bekymmersrynkor och frågade om vi är ”hamburgarhungriga” och guidade oss utifrån det istället. I glaset blev det en lätt och frisk Mohawk unfiltrated lager, att välja dryck var rena barnleken i jämförelse med maten och det visade sig vara den perfekta grillölen.
Det blev till slut grillad blomkål, potatis, rostad majscremé och sparriscrudité (130kr). En bastant rätt, precis så hamburgarmaffig som vi blev lovade, med en himmelsk blomkål, lika mjuk som smöret den var penslad med. Misoglaserad tofu (125kr) med chiligurka, ris, picklade grönsaker och paprikasås lät mer spännande på papper än på tallriken, mison märkte vi inte av och paprikasåsen var som ett avenykid på Jazzhuset 2009, den stack ut i mängden på fel sätt och kommer troligen inte bli särskilt populär på varken dansgolv eller tallrik. Den härligaste rätten på bordet bestod utav rökt svamp (130kr) som serverades med bönor, glasnudlar marinerade i yuzu (citrusfrukt) och cilli, lite krispiga primörer och krossade jordnötter. Rökigt, frisk och krispigt, så bra! Det var bland det godaste vi ätit från en grill.
”Nyfikenheten tog över bordsskicket”
Att vara tre personer visade sig vara succé, de innebar tre olika rätter och ett roterande av tallrikar. Kanske lite osmakligt men det kunde inte hjälpas, nyfikenheten tog över bordsskicket.
Vi gillar Pusterviks lekfulla tolkning av grill. De asiatiska inslagen lättar upp och känns fräscha, priserna är så bra att du inte skulle kunna ordna glöd för samma peng (eftersom du antagligen skulle behöva köpa en grill först) och engagemanget i köket kommer verkligen fram. Det märks att personalen är stolta över menyn och maten, och det var längesedan jag fick den vibben på det stället. Med det fenomenala solläget och det faktum att du är ungefär tio steg från spårvagnen på Järntorget när det är dags att trilla hem gör Pustervik till ett säkert kort. Nu kan du utan att oroa dig gå dit hungrig med!
Tillgänglighet: Entré utan trösklar finnes, stor toalett.
Bäst: Priset och att personalen visar att de gillar menyn.
Sämst: Att det inte finns en plocktallrik med alla rätter. Och nästa gång, snälla presentera den goda maten för oss!
Priser: 80-135
Öppettider: Mån-Lör 17-22.
Sara Berndtsson är Djungeltrummans matredaktör. När hon inte lagar eller skriver om mat spelar hon skivor och jobbar som kultursamordnare. Du når henne på sara@djungeltrumman.se.