Nu är det sommar, nu är det sol, nu är det primörer på bordet! Sara Berndtsson tänker på sommarmaten och avstår långresandet.
Vad hände? Plötsligt var de där, sparris, färskpotatis, jordgubbar, vårlök, späda små morötter och salladsblad. Primörerna fullkomligt invaderade kundkorg och köksbord, nakna balkonger blev hem för trötta kryddväxter som befriats från lysrörsbelysningen på Coop. Efter mörka vintermånader med kålrot, palsternacka och rödbetor är det nästan för stort att ta in – sommaren är här! Den är dock lika kort och fantastisk som vanligt, så ät sockerärtor och körsbärstomater till du storknar, bara gör det – snart är det försent!
”Maten kommer vara det som får mig upp ur solstolen i sommar”
Maten kommer vara det som får mig upp ur solstolen och ut från kontoret i sommar. Med en skral semesterkassa blir dagsutflykter uppladdningen inför hösten. Jag kommer kliva på bussen till Marstrand och äta västkustens godaste musslor på Shanti Shanti, haffa jordgubbar, mangol och koriander på Bjäreds självplock (bättre stressbefriande aktivitet finns inte). I Lärjedalens trädgårdar dricker jag mitt morgonkaffe, för jag har som vanligt inte hunnit skapa den prunkande oas på balkongen jag fantiserade om i maj.
Jag älskar ledighet och grönsaker. Jag skulle kunna jobba varje vaken timma under vinterhalvåret och äta rotfrukter som om det vore 1600-tal – bara för att runt maj kunna stämpla ut och knapra på primörer fram till augusti. Är det bara jag som glömmer att jag faktiskt får betalt för att vara ledig och vila upp mig? Smaka på orden – ledig med lön. Det ligger mycket slit bakom de där lediga dagarna som alltid känns för få, ja alltså den lagstadgade två veckors långa semestern som infördes 1938 och som 1977 blev 25 dagar. Om semesterkurvan fortsätter i samma riktning borde vi snart ha några dagar till på kontot, tills dess ska jag försöka att ta till vara på de jag har och istället för att stressa runt och sätta mig på ett charterplan till solen eller shoppa interrailkort se mig om i Göteborg, med käket i sikte.
Sara Berndtsson är Djungeltrummans matredaktör. När hon inte lagar eller skriver om mat spelar hon skivor och jobbar som kultursamordnare. Du når henne på sara@djungeltrumman.se