När nyheten nådde mig om det utökade matutbudet på Way Out West släppte jag allt för att dyka ner i telefonen och syna lineupen. Äntligen kommer maten i fokus på riktigt tänkte jag – mindre sponschips och veggo-PR, mer riktig mat. Men efter att ha sett de utvalda restaurangerna kände jag mig lite lurad. Stora ord som smaker från hela världen, råvaror från de bästa lokala producenterna, kvalitet och Nordens främsta kockar visade sig komma från framförallt Stockholm och lite Helsingfors.
Way Out West är, som de själva säger, fånigt stolta över sitt senaste tillskott Höjden, ”en plats för exklusiv mat, finstämd musik och inspirerande samtal”. Restaurangerna Agrikultur, Taku Taku, The Plant och Date + Kale kommer tillsammans skapa en oas av mat med högsta kvalitet, heter det.
”Göteborg har en hel del skickliga och nyskapande kockar, som kan laga vegetariskt”
För mig går det inte ihop att göra en festival här i Göteborg och inte ta in en enda lokal aktör (än så länge, och Taku Takus hemvist har jag inte kunnat identifiera). De som med största sannolikhet sitter på de absolut bästa kontakterna när det kommer till lokalproducerat, som har cykelavstånd, kan preppa maten runt knuten. Framförallt finns det en hel del skickliga och nyskapande kockar här som kan laga vegetariskt och platsar bland Nordens bästa! Visst, det kan vara så att varenda kock och krögare i Göteborg är upptagna denna helg med att servera stockholmare massor av spännande, kvalitativ och närproducerad mat – för på Söder lär restaurangerna gapa tomma under festivalhelgen.
Jag tvivlar inte på att Agrikultur fyller sina platser på popup-restaurangen under lövträden och det kommer säkert vara ett spännande utbud vi kommer få ta del av på Höjden. Det är fantastiskt roligt för en mer eller mindre matintresserad att Way Out West utvecklar ett utbud som redan är bättre än de allra flesta festivaler, men kom igen – att inte ta in en lokal aktör till en satsning som denna blir lite som att bara boka killband.