Göteborgs Kulturkalas har i år tagit fram en åtgärdsplan för att förhindra sexuella övergrepp på festivalen. Vi pratade med verksamhetsansvarige Tasso Stafilidis om trygga zoner, hur allmänheten kan hjälpa till, och om att ta sitt ansvar.
Har ni känt ett ansvar att utveckla ert arbete mot sexuella övergrepp i år, efter allt som hänt på Bråvalla och så vidare?
– Vi har under tio år lyckats utveckla en trygg och säker festival, men vi är en del av samhället och då måste även vi ta vårt ansvar i frågan. Vi har visserligen inte haft några problem med anmälningar på Kulturkalaset under de senare åren, men med anledning av utvecklingen på andra festivaler ville vi vara tydliga med att det är nolltolerans som gäller. Och då tog vi även fram en åtgärdsplan.
Däri pratar ni bland annat om att ni ska utbilda er personal. Hur har denna utbildning sett ut?
– Detta handlar inte om en utbildning vid ett tillfälle, det vill jag vara tydlig med. Kulturkalaset har arbetat systematiskt med värdegrundsfrågor och hållbarhetsfrågor under många år. Vi arbetar med att få alla våra besökare att visa varandra respekt – det är vår utgångspunkt. Vår personal, volontärer, och vaktbolag genomgick också en utbildning där frågan om sexuellt ofredande lyftes upp. Utbildningen gick ut på att ge alla information om sexuella övergrepp och hur vi kan förebygga och förhindra.
”Kulturkalaset är en festival där våra besökare ska mötas och våga se varandra i ögonen”
Vad kan vi i allmänheten göra för att hjälpa till, och vad bör vi undvika att göra för att inte försvåra arbetet?
– Kulturkalaset är en festival där våra besökare ska mötas, våga se varandra i ögonen, riva murar mellan sig och umgås. Detta har vi lyckats mycket bra med. Vi vill ju att våra besökare ska ha trevligt tillsammans och respektera varandra. Så redan förra året började vi, från våra scener, uppmana våra besökare att vända sig om och hälsa på varandra, våga se varandra i ögonen. Den uppmaningen fortsätter vi med även i år, men även att vara rädda om varandra och så klart vara uppmärksam på vad som händer i ens direkta närhet samt agera, reagera eller anmäla om något händer.
I er åtgärdsplan talar ni bland annat om att eventuellt införa ”trygga zoner”: Hur skulle dessa se ut?
– Trygga zoner är en åtgärd som vi ska överväga på två (de två största) av våra över femtio festplatser om det uppstår en kritisk situation där vi fått in anmälningar om övergrepp. Så har inte varit fallet hittills och vi behöver inte överväga dessa. Men det skulle inte handla om att separera publiken utifrån kön (som det skrivits så mycket om) utan att skapa avspärrningar med mindre zoner. Precis som vi alltid gör vid större publiktryck för att besökarna ska känna sig trygga, och för att vi ska ha bättre koll på området för att kunna agera snabbt om något händer. Förra veckan beslutade polisen dessutom att kameraövervaka dessa två största festplatserna i förebyggande syfte, för att lättare kunna identifiera om något händer.